I Pelle Sandstraks första bok får läsaren följa hans liv som svårt handikappad av tvångsritualer och tics. Från barndomen i Nordnorge till dagen när han som hemlös i Oslo av en slump hör ett radioprogram där en svensk professor talar om Tourettes syndrom och förstår att det är det han lidit av under alla år. Den stora vändpunkten kommer när professorn bestämmer sig för att ta sig an den då snart 25-årige norrmannen.
– Den nya boken ”Mr Tourette och draken” är den svenska delen av mitt liv, kan man säga, med final i Östergötland. När den börjar ska en kirurg just operera min hjärna i ett försök på Karolinska sjukhuset i Stockholm, berättar Pelle Sandstrak när vi träffas i restaurangen på Linköpings flygplats.
Tvärs över landningsbanan har han sin skrivarstudio i en gammal industrifastighet. Perfekt för en författare med passion för allt som har med flygplan att göra.
– Folk tjatar om att man ska vara vid havet för att få inspiration. Jag fick nog av hav när jag var barn, det ger mig bara ångest. Nej, tacka vet jag ett Jas-plan som lyfter – det är inspiration för mig!
Pelle Sandstrak hugger med uppenbar förtjusning in på raggmunkstallriken som står framför honom.
– Jättegott, det äter jag så ofta jag kan.
När man träffar Pelle Sandstrak är det väldigt svårt att föreställa sig att han varit så hårt drabbad av sin sjukdom. När det var som värst kunde det ta flera timmar för honom att passera en tröskel på grund av alla tvångsritualer. Nu känns han trygg och självklar – öppen, vänlig och sprakande av energi.
– Jag försöker ta vara på det som är positivt med Tourettes syndrom – spontaniteten, kreativiteten och intensiteten – och är helt enkelt så frisk jag vill bli, förklarar han.
Det blev ingen hjärnoperation, då 1989 på Karolinska. I stället började Pelle Sandstraks resa tillbaka till livet i Skåne med terapibehandlingar och diverse mer eller mindre udda jobb, bland annat som begravningsassistent där han körde likbil utan körkort, sjukhusvaktmästare och ståuppare.
– Det är verkligen slumpen som styr livets väg. Jag älskar slumpen! Jag vill visa för alla, oavsett diagnos, att det går att ta sig vidare. Det är det som är viktigt.
Det var också slumpen som tog Pelle Sandstrak till Östergötland. Under en av hans många föreläsningsturnéer fanns Johanna Salenius från Linköping i publiken, kärlek uppstod och nu är de gifta sedan tre år.
Pelle Sandstraks livsöde lockar inte bara läsare och åhörare världen över. Ett brittiskt filmbolag köpte rättigheterna till den första boken för flera år sedan, men nu har de sålts vidare till ett skandinaviskt produktionsbolag.
– De planerar en film som bygger på båda böckerna. Jag hoppas och tror att det blir av den här gången.
– Min historia har blivit min huvudsponsor, fortsätter han.
Men nästa bok ska dock inte handla om honom själv.
– Nej, nu blir det en roman. Arbetstiteln är ”Kommentatorn”, en svart komedi om skönheten i tjurfäktning och hockey.
ann-charlotte.irhede@corren.se