Östergötlands museum kan bli bäst i Europa

Östergötlands museum har nominerats till den internationella utmärkelsen European Museum of the Year Award 2024.

Östergötlands museum återinvigdes förra året efter en omfattande renovering.

Östergötlands museum återinvigdes förra året efter en omfattande renovering.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2023-12-05 13:56

Östergötlands museum i Linköping har medvind. Tidigare i år utsågs museet till årets museum i Sverige. Nu kan det nyrenoverade museet även komma att bli årets europeiska museum 2024.

EMYA – European Museum of the Year Award – är ett pris som sedan 1977 delas ut årligen under European Museum Forum, som arrangeras av Europarådet. Priset går till ett museum som på ett framstående och innovativt vis erbjuder besökaren en unik museiupplevelse och arbetar med kunskapsförmedling på ett kreativt sätt.

– Det känns fantastiskt att vi är nominerade. Det är stort och kan ge oss nya erfarenheter och europeisk exponering. Det känns mycket hedersamt att vara nominerad till ett europeiskt museipris och naturligtvis en bra uppföljning till att vi i år är årets museum i Sverige, säger Olof Hermelin, museichef på Östergötlands museum, i ett pressmeddelande. 

Efter tre års renovering återöppnades Östergötlands museum i maj 2022. Två helt nya fasta utställningar har byggts, parallellt med ett omfattande digitaliseringsarbete och nya arbetsmetoder för det publika arbetet.

Den nyligen publicerade listan över EMYA-nominerade innehåller 50 utvalda europeiska museer, som alla besökts av en delegation och som nu kommer att studeras närmare. Ett annat svenskt museum är nominerat och det är Vrak – Museum of Wrecks i Stockholm.

Vinnaren offentliggörs under European Museum Forum i maj, i portugisiska Portimao.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!