Linköpingsnaturen får miljonpublik genom Olles bilder

Allt började med en bild på en kungsfiskare. Över en natt fick Olle Nilssons filmklipp tusentals visningar på Tiktok. Nu följer miljoner människor hans fotoäventyr i Linköpingsskogarna.

Olle Nilsson tycker om att fota i Sverige. Han fascineras av djuren som finns i skogarna runt omkring oss. Drömmotivet just nu: Lodjur.

Olle Nilsson tycker om att fota i Sverige. Han fascineras av djuren som finns i skogarna runt omkring oss. Drömmotivet just nu: Lodjur.

Foto: Peter Lindgren

Linköping2022-07-13 17:00

Vi backar bandet till 2017. Olle Nilsson jobbar på Kjell och company i I-huset i Tornby och har precis börjat ta bilder med sin mobiltelefon. Favoritmotivet är solnedgångar och bilderna är inte särskilt avancerade till en början. Men det skulle bli starten på resan till det som nu är hans heltidsjobb.

Med tiden växte fotointresset och Olle köpte sin första systemkamera. I början fotade han allt möjligt, som hunden och familjens barn.

– Sedan snöade jag in på landskapsbilder och fotade mörka regniga motiv som jag lade ut på Instagram. Där började det på sociala medier, berättar Olle Nilsson.

undefined
Olles bästa tips för en aspirerande fotograf: Spendera mycket tid ute i naturen.

Han åkte runt i Östergötland och fotade de olika landskapen. En dag, när han hade köpt ett större objektiv för att kunna zooma in mer, såg han några rådjur på ett fält.

– Jag försökte smyga närmare och insåg att det var väldigt roligt. Där började jag fota mer djur och fåglar.

Olle köpte fler och större objektiv för att kunna fota djuren närmare och i sämre ljusförhållanden. För det är i gryning och skymning som djuren är mest aktiva. Och det var just en bild på ett djur, en väldigt speciell liten fågel, som blev Olles stora genombrott på videoappen Tiktok.

undefined
När Olle Nilsson är ute på jobb blir det många timmar av väntan. Och det är inte alltid det resulterar i en bild. Men då försöker han bara att njuta av naturupplevelsen.

Olle började lägga ut naturbilder och videor på Tiktok för två år sedan. Då var han ganska ensam med den nischen. När han var ute en dag och fotade fågeln kungsfiskare passade han på att filma lite av processen bakom bilden. Han klippte ihop det till en Tiktok-video. Där och då kunde han inte ana hur många som faktiskt skulle se den.

– Det var min första video och den fick 100 000 visningar. Jag satt på toan på jobbet och kände wow, vad fan är det här. Men det är det som är så coolt med Tiktok. Du kan verkligen vara en nobody och inte ha några följare, sedan lägger du ut en video som kan få en miljon visningar.

Och så har det fortsatt. Olle lägger ut små filmer på Tiktok och får fler och fler visningar. Hans konto har nu 2,3 miljoner följare och totalt 41 miljoner gillamarkeringar. Filmen med titeln "Let's disappear" är Olles mest sedda video, den har i skrivande stund 19,9 miljoner visningar.

För Olle är siffrorna helt otroliga och svåra att ta in. Speciellt när det gått så fort som det faktiskt gjorde för honom att slå igenom. 

undefined
Den färggranna fågeln kungsfiskare tycker Olle mycket om att fota. Det finns goda chanser att se dem vid Stångån, om man har lite tålamod.

I dag jobbar Olle heltid som naturfotograf och med sina sociala medier. De olika plattformarna fyller olika funktioner. Tiktok får honom att nå ut medan Instagram, där han har 230 000 följare, mer fungerar som en plats där han kan ha utbyten med andra fotografer.

Youtube använder han för att hjälpa andra som vill lära sig. Där lägger han ut videor med tips om hur man komponerar en bra bild och vilken typ av utrustning som behövs. Videorna spelar han in när han själv är ute och letar efter vilda djur i naturen.

– Jag har jobbat på Kjell och company i åtta år och där har jag hjälpt kunder med teknik. Jag började där för att jag tycker att det är kul att lära ut och hjälpa, och det är samma nu. Jag gör det i online-form på Youtube, och jag försöker göra det på ett underhållande sätt. Jag kan filma när jag kokar kaffe och klappar min hund i videorna. Det ska vara lite som ett äventyr, fast man ska lära sig något på vägen. 

undefined
För att hitta rävungar letar han efter aktiva gryt. Det kan vara kadaver eller fjädrar som skvallrar om att en rävfamilj finns i närheten. Sedan är det bara att sätta sig och vänta.

Ugglor, örnar, vargar, björnar, rävar, grävlingar och svanar. Olle fångar alla möjliga djur på bild när han är ute och fotograferar. Han kan även rikta kameran mot en fågel som sitter i ett träd utanför lägenheten i Vasastan. 

Men oftast ligger det mycket planering bakom en bra bild på ett vilt djur.

Ska han fota en uggla så kollar han med fågelskådare om de har sett någon, eller på hemsidan Artportalen om någon rapporterats i närheten. Sedan är det bara att åka ut och vänta, blickstilla, och med rejäl kamouflering.

– Jag har lärt mig mycket om de olika djuren under tiden jag har hållit på. En sparvuggla gillar en viss typ av biotop, då åker jag till ett sådant område och letar. När jag sitter i ett tältgömsle kan jag vara där i kanske fyra till åtta timmar.

undefined
Det är viktigt att ha långa objektiv som det går att zooma med. Dels för att inte skrämma iväg djuren, men också för att inte störa dem.

Olle är uppvuxen i Finspång. Efter åtta år i Linköping har han nu vänt tillbaka med familjen till de norra länsdelarna. Men som tur är ligger hans favoritställen att fotografera norr om Roxen, så han kommer att fortsätta dokumentera djuren i Linköpingsskogarna i fortsättningen också. Hans drömmotiv just nu: Ett lodjur.

Fotnot: Bilderna i artikeln är beskurna.

Olles naturfototips

Läs på om det specifika djuret du vill fota. Var det jagar och var det bor.

Var ute så mycket du kan med kameran vid soluppgång eller solnedgång. Åk med bilen på en skogsväg eller gå en skogsslinga. Djuren är aktiva då och det fina ljuset blir en bonus.

Ugglor är nattaktiva så det är oftast för mörkt när man ska fota dem. Men du kan använda stativ och ha lång slutartid, då hinner du få in mycket ljus.

Ska du fota vilda djur så behöver du ett stort objektiv. Man ska inte gå för nära dem och störa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!