"Klimatet och miljön är vår tids ödesfrågor"

Vi har låtit en rad Linköpingsprofiler inom kultursektorn svara på samma frågor inför valet.

Lydia Halldorf äger och driver Babettes kafferi. Hon är även kulturarrangör. Denna helgs mat- och kulturfestival Babettes gästabud är bara ett exempel på det. Babettes fick det allra första Nyponpriset 2016.

Lydia Halldorf äger och driver Babettes kafferi. Hon är även kulturarrangör. Denna helgs mat- och kulturfestival Babettes gästabud är bara ett exempel på det. Babettes fick det allra första Nyponpriset 2016.

Foto: Nathalie Wahlbeck

Linköping2022-09-03 11:00

Lydia Haldorf, kaféägare och  kulturarrangör (Babettes kafferi):

Vilken fråga är den viktigaste valfrågan allmänt? 

– Det tycker jag att klimat- och miljöfrågan är, men den lyfts tyvärr inte av så många partier i valet. Det finns många oroande trender just nu: Monokulturer inom skogs- och jordbruk, urlakade jordar, insektsdöd och så klart den globala uppvärmningen. Det här är vår tids ödesfrågor, och när så många människor anstränger sig och gör uppoffringar för att göra skillnad, då blir politikernas tystnad och passivitet närmast provocerande.

Vilken är den viktigaste valfrågan för Linköping?

– Miljöfrågor är också viktiga lokalt och har bland annat att göra med hur vi odlar, äter och transporterar vår mat. Men om jag ska lyfta fram något annat så tror jag att många utmaningar som Linköping står inför skulle vara hjälpta av ett rikt kultur- och föreningsliv. Det är nycklar för att klara integration, det ger unga en meningsfull fritid, bidrar till bättre hälsa och en rad andra bra saker. Att skapa förutsättningar för lokalt engagemang är därför väldigt viktigt.  

Vad gör Linköping bra?

– Å, det finns mycket! Det är en stad fylld av fantastiska människor, där saker och ting verkligen växer och utvecklas hela tiden. Sedan, om man ska vara lite mer konkret, har politikerna i Linköping förstått behovet av mötesplatser. Man har till exempel skapat Skylten och Agora, som har fina resurser och samlar en del folk. Man jobbar också mycket på att få en levande stadskärna vilket jag tycker är bra. 

Vad gör Linköping dåligt? 

– När det gäller kulturen så är ett problem som vi och många andra små kulturarrangörer länge varit frustrerade över att kommunen själv nästan konkurrerar ut sin egen stads kultur. I stället för att samverka med lokala föreningar och små aktörer arrangerar kommunen egna stora events som är gratis, eller åtminstone alldeles för billiga. Det är såklart härligt med gratis kultur, men realiteten är att kultur kostar att arrangera. Så när vi andra små kulturarrangörer gör events måste vår kultur gå runt och därför behöver vi ta entréavgifter som då kanske skrämmer iväg besökare. De små aktörerna har också den fördelen att vi ofta har kontakt med den lokala kultur som bubblar underifrån och kan få den att leva och utvecklas. Men den kultur som arrangeras av kommunen kommer ofta utifrån.                                                                             

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!