Bergsgraven är en av de mest välbevarade gravarna från stenåldern och upptäcktes för 70 år sedan. Sedan 1953 har graven funnits utställd på Östergötlands museum.
– Under åren har den både givit oss ny kunskap och varit en plats för människor att reflektera kring de stora frågorna om liv, död och begravningar. Att den fortsätter ge oss ledtrådar om stenålderslivet gör den till en unik och viktig källa till kunskap, säger Per Nilsson, arkeolog och forskare på Östergötlands museum, i en kommentar.
En studie vid Stockholms universitet kastar nytt ljus över vad som hände med de vuxna individerna i Bergsgraven. Forskarna har nämligen funnit att salmonella var en plåga redan under forntiden.
– Det här är en typ av arkeologi vi inte kunnat komma åt tidigare, säger Anders Götherström, professor i molekylär arkeologi vid Stockholms universitet och verksam vid Centrum för paleogenetik, till nyhetsbyrån TT.
Forskarna har låtit undersökt dna hos 38 individer från olika tider och geografiska områden under stenåldern i Skandinavien. Förutom mänskligt dna finns även dna från mikrober, såsom bakterier. Mikrober finns överallt och är något vi bär med oss. Det finns även typer av mikrober som orsakar sjukdom.
I Bergsgraven i Linköping var två individer smittade med Salmonella enterica.
– De har haft smittan under en tid då det var svårt att behandla den typen av sjukdomar, och det är inte osannolikt att de dog av det, säger Anders Götherström till TT.