Det finns två orsaker till arrangemanget, berättar Ronald Nyberg, en av medlemmarna i trivselkommittén som arbetat med utställningen som nu visas i den främre ljusgården på stadsbiblioteket.
– Dels vill vi visa våra egna medlemmar vad som finns i vårt bildarkiv, en del har inte sett alla de här fotografierna, och dels hoppas vi på att besökarna ska kunna kan hjälpa oss med att identifiera vilka som är med på bilderna. Vi känner till många, men långt ifrån alla, säger han.
För att inte missa någon ny information har Tanneforspojkarna värdar på plats klockan 14–17 på vardagarna, och 11–14 på helgen.
Kravet för att bli medlem i kamratföreningen är att man är född eller uppvuxen i Tannefors, eller har gått i någon av stadsdelens skolor. Många av bilderna som visas är skolfotografier, men här finns också glimtar från både vardags- och yrkesliv. Svenska järnvägsverkstäderna (ASJ), som senare gav upphov till Saab, har gett Tannefors mycket av dess profil.
Utställningen invigdes av lokalhistorikern Gunnar Elfström. Han poängterade stadsdelens viktiga roll för just industrins framväxt i Linköpings, och berömde föreningens idoga arbete.
– I arkiv finns mycket torra fakta, men Tanneforspojkarna påminner om livet. Det är oerhört viktigt, och ger inte minst Tannefors nya invånare en möjlighet att skaffa sig kunskap om platsen där de bor.
Ronald Nyberg varit medlem i Tanneforspojkarna sedan han gick i pension 2008. I tider när många inom föreningslivet signalerar att de har svårt med återväxten går den här föreningen i rakt motsatt riktning. I dag räknar man 225 medlemmar, den äldste född 1923, och den yngste 1961.
– Förra året fick vi mellan 20 och 25 nya medlemmar. Det är ofta när folk går i pension som de får mer tid över och börjar engagera sig i föreningen. Vi har inga problem att få folk att ställa upp. Det handlar kanske om nostalgi och att man får en chans att träffa sina gamla skolkamrater igen.
Medlemsbladet Snuggan kommer två gånger om året, och bland de skrifter som publicerats av föreningens eldsjälar kan nämnas Gunnar Kleists ambitiösa bok om Centralbryggeriet, och människorna som var knutna till det.
– Många har, genom sitt arbetsliv eller sin hobby, skaffat sig expertkunskaper inom olika områden som vi drar nytta av inom föreningen. Det kan handla om föredrag eller att de på andra sätt berättar om sånt de varit med om, säger Ronald Nyberg.
I rättvisans namn ska till sist också nämnas att Tanneforsflickorna bildades för drygt ett år sedan. Så här långt har föreningen över 70 medlemmar.
Fotnot: Utställningen på stadsbiblioteket pågår till och med 13 april.