Dansens vecka slår rekord även när det gäller antal programpunkter. I år är det 74 stycken, utspridda över länet. Professionella föreställningar blandas med amatöruppvisningar, happenings och prova-på-arrangemang. Zumba, gammaldans, balett, linedance, magdans, lindyhop och Bollywood-dans är något av det som finns att testa på olika ställen.
– Vi vill stimulera och synliggöra dansen. Visa att den finns spridd i hela länet, både som konstform och i form av många olika dansstilar, säger Anna Ljung, dansutvecklare på Dans i Öst.
Bland de offentliga föreställningarna för barn finns bland annat ”Lövkoja”, som handlar om två vänner som bygger ett eget krypin. Visas i Finspång (23/4) och Linköping (24/4).
– Det är en fin föreställning. Dansarna kommunicerar bra med barnen, och på slutet bjuds de in för att vara med och bygga en koja själva, säger Anna Ljung.
För barnen finns till exempel också ”After dagis – glada fötter” i Kinda (29/4). Där får små fötter känna rytmen och röra sig på nya vis och sätt.
Ett aktuellt och brännande ämne finns i ”Refugee story” som ges i Mjölby (28/4). Den handlar om en flyktings väg från kriget i Syrien till Sverige. Föreställningen hade premiär i Ödeshög, har fått mycket uppmärksamhet och tidigare visats på flera platser i Östergötland. Nu finns alltså en ny chans att se den.
– Det är en väldigt gripande föreställning, säger Anna Ljung.
Den som vill uppleva dans på bioduken har också en del att välja på. I Finspång (24/4), Linköping (22/4–28/4), Mjölby (27/4) och Valdemarsvik (25/4) visas ”Martha & Niki”, som handlar om hiphop-dansarnaMartha Nabwire och Niki Tsappos som kämpar för att vinna den internationella street dance-scenens tyngsta pris. De kan bli de första kvinnorna som tar hem priset.
– Det finns en lokal koppling där, eftersom Niki Tsappos var med och dansade föreställningen ”Dokidoki” under Dansens vecka i Linköping förra året, säger Anna Ljung.
Dansens vecka startade 2012. Vilken effekt har den gett så här långt?
– Fler och fler kommuner vill vara med, och de som varit med förut kommer tillbaka. Allt fler uppmärksammar också att Dansens vecka finns, som arrangör måste man ju ligga i några år för att det ska få genomslag, säger Anna Ljung.
Har den skapat ett större sug efter dans?
– Det är en allmän trend att fler och fler vill dansa och uttrycka sig på något sätt, inte minst bland unga. Och visst kan Dansens vecka ha en del i det.