Nu ska Storgatan färgas av regnbågstoner

Benjamin Staern har förmågan att se hur färgerna låter. Utifrån det har han komponerat verket "Rainbow!" till Storgatan i Linköping.

Benjamin Staern, kompositör med en produktion som inkluderar orkester, kammarverk, soloverk, elektroakustisk musik och opera.

Benjamin Staern, kompositör med en produktion som inkluderar orkester, kammarverk, soloverk, elektroakustisk musik och opera.

Foto: Adam Haglund

Linköping2021-06-23 19:00

På torsdagsförmiddagen klockan elva hålls en invigningsceremoni på Storgatan i Linköping, vid installationens gula kub intill Stora torget. Utöver kompositören Benjamin Staern närvarar dirigent och inspelningsansvarig Christian Lindberg, Östgötamusikens vd Peter Wilgotsson och representant från Linköpings kommun.

– Jag vet inte om det någonsin gjorts något liknande allkonstverk tidigare, säger Fredrik Malmgård, producent på Östgötamusiken. Han syftar på att verket består av flera olika delar. Både färgsystem, musik och teknik. 

undefined
Christian Lindberg har enligt Fredrik Malmgård också förmågan att associera toner och timbres med olika färger och nyanser: synestesi som det kallas.

Fredrik Malmgård kallar Rainbow! "ett statement för hbtq-rörelsen". Rainbow! bygger nämligen på prideflaggans sex olika färger. Sex olika delar av Storgatan har fått sex olika färger med tillhörande musikstycken.

– Östgötamusiken, precis som Linköpings kommun som vi har ett gott samarbete med, stödjer budskapet om allas lika värde och att alla ska behandlas lika. Det är en grundbult i vårt uppdrag och i våra värderingar att nå alla. Vi vill sprida glädje och musik.

Röd, orange, gul, grön, blå och lila. Alla färger ska både synas och höras ända fram till den 22 augusti. Musiken ska dock inte störa någon, den spelas från högtalare vid plattformar som man måste komma någorlunda nära.

– Annars skulle det inte gå att ha en sådan här sommargågata så länge. Man ska kunna sitta med avstånd och avnjuta musiksatserna i lugn och ro.

– Och så kan man skanna qr-koder för att läsa om färgernas betydelse. Gul står till exempel för solen, säger Fredrik Malmgård.

undefined
Prideflaggans sex färger ska både synas och höras i Linköping.

Ja, alla färger symboliserar livsnödvändigheter som Benjamin Staern och Christian Lindberg kunnat se framför sig. De båda har nämligen en variant av synestesi, förmågan att associera toner och timbres med olika färger och nyanser. I våras spelades musiken in under livesändning med namnet "Slow music in action", och lagom till hösten blir det skivsläpp.

– Det har varit väldigt roligt att arbeta med både Benjamin Staern och Christian Lindberg, säger Fredrik Malmgård.

Benjamin Staern är en av den yngre generationens ledande skandinaviska kompositörer vars musik framförs över hela världen. Christian Lindberg utsågs 2015 till "världens främste brassmusiker genom tiderna" och han har världsrykte som både solist, dirigent och kompositör. Lindbergs insats för trombonen har jämförts med Paganinis för violinen och Liszts för pianot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!