I det populära brädspelet "Ticket to ride" samlar man poäng genom att ta sig mellan olika destinationer på ett bräde. Många har tävlat om att ta sig från kust till kust på det amerikanska spelbrädet eller placerat sina tågmarker längs den europeiska kontinenten i Europaupplagan. Nu kan man också tävla om att ta sig snabbast runt i Linköping.
Det är Rikard Norman som har skapat den östgötska varianten av spelet. Till vardags jobbar han som ingenjör men på fritiden är han en stor brädspelsentusiast. Efter att ha spelat det vanliga "Ticket to ride" några gånger för mycket tänkte han att det vore kul med en version som utgår ifrån hemtrakterna.
Urvalet av platser har han framförallt baserat på vilka ställen han själv tycker är viktiga. Rikard, som numera bor i Norrköping, bodde i Linköping under sin studietid.
– Det har kanske blivit lite vinklat av det. Herrgården och flamman ska självklart vara med, säger han.
I spelet har han utgått från städernas egenskaper. Spelar man på Norrköpingsbrädet kan man till exempel ta spårvagnen mellan vissa platser och på Linköpingsbrädet finns det en twist med en flygplanssträcka.
Till en början var planen att bara trycka ett enda exemplar till sig själv.
– Men för att få sådan här riktig kvalitet var man tvungen att trycka 500 exemplar. Jag var först lite osäker på om det skulle gå att få ihop så många köpare, berättar Rikard.
Men efterfrågan visade sig vara stor.
– Det är förvånansvärt många som inte bor här som vill köpa. Jag vet inte riktigt varför, säger han.
Nu är det dags att trycka spelet en omgång till. Den här gången kan man välja mellan en spelplan med Linköping på ena sidan och Norrköping på andra, eller en spelplan med hela Östergötland.
– Jag har tagit avstamp i där tågen går men för att det ska bli ett bra spel har jag lagt till bussar och båtar, säger han.
Trots den stora efterfrågan är speltillverkningen inget han blir rik på. På grund av upphovsrätten får han inte tjäna några pengar på försäljningen. Arbetet är därför helt ideellt.
Och arbete är det mycket av. Rikard tror att han lagt ungefär 5 00 timmar på att framställa varje spelbräde. Han jobbar ensam med spelutvecklingen, men när det gäller att testspela tar han hjälp av fru och vänner.
– Men det måste vara ganska färdigt för att folk ska vilja testspela. De gillar inte att gräva så djupt som jag i spelmekanik och sådant.
Blir det några fler Linköpingsbaserade spel? Får vi se ett Monopol, Linköpingsedition?
– Det här är det enda spelet som jag haft lust att göra som också känts välkommet att göra från skaparna. Men det är klart att jag hade velat göra helt egna spel. Jag har en del halvfärdiga idéer i byrålådorna men det tar mycket tid och är en mättad marknad. Så jag har inga konkreta planer.
Rikard säger att han inte har någon strävan att bli superproducent av brädspel.
– Men det är kul att det här spelet ligger i hyllorna hos folk och att de tar fram det och spelar. Det spelar ingen roll att jag inte har tjänat något på det.
För att köpa spelet behöver man anmäla sig i förväg i ett Facebookformulär. Rikard understryker också att man redan måste ha en annan variant av spelet hemma för att kunna spela den nya varianten. Några tågbrickor ingår nämligen inte, eftersom det hade blivit för dyrt att tillverka så småskaligt.