Lär dig allt om Linköpings kändisar – på kyrkogården

Med hjälp av sina mobiltelefoner kan Linköpingsborna nu lära sig mer om några av stadens tidigare invånare som ligger begravda på den centrala griftegården. 14 gravar har försetts med en QR-kod och scannas den får man ta del av en rad livsöden. Men inte en enda är kvinna.

Livsöden på Centrala griftegårdarna i Linköping

Foto: Emelie Wiman-Lindqvist

Linköping2024-06-20 15:00

– Det här är ett sätt att visa det vi ansvarar för. Vårt ansvar är att bedriva begravningsverksamhet men där i ligger även uppdraget att bevara det kulturhistoriska intresset. Bakom varje gravsten finns en människa och en historia. Det har vi velat lyfta fram. Framförallt de som är lokalkändisar, säger griftegårdschef Lars Wirström.

Och sådana legendarer finns det gott om. Till exempel den liberale opinionsbildaren och journalisten Isidor Kjellberg (som grundade Östgöten), fabrikören Adolf Fredrik Wahlbeck och affärsmannen Jonn O. Nilsson – Tekniska verkens fader.

undefined
Redan 2018 lanserades den första kulturhistoriska vandringen, då på andra sidan Malmslättsvägen, med 10 gravar. De 14 gravar som ingår i den nya självguidande slingan finns flera som ännu inte har klassats som kulturgravar.

Av de 14 gravstenar som passerat nålsögat är samtliga resta över män. Inte en enda kvinna.

– Det speglar i och för sig historien, men naturligtvis förekommer det kvinnor, säger Lars Wirström.

Varför blev det ingen kvinna?

– Det hänger på vad vi vet, vilka som har varit av betydelse. Visst finns det kvinnor som har varit av betydelse, men vi måste ju hitta dem också. Det får bli ett uppdrag till nästa slinga.

I nuläget finns inga planer på en ny slinga, säger Lars Wirström. Han hoppas dock att det i framtiden blir så.

– Vi tycker det här är viktigt. Och vi vet att vandringarna är populära.

Att använda QR-koder för att berätta om historiskt intressanta Linköpingsprofiler tycker han är ett bra grepp.

– Där kan du ju länka vad som helst. Du kan till och med få rörliga bilder plus hur mycket text som helst uppläst. Här finns utvecklingspotential.

undefined
Sammanlagt finns drygt 400 kulturgravar på Centrala giftegårdarna, Lilla Askas griftegård och Landeryds kyrkogård.Ett 90-tal har informationsskyltar. I framtiden, tror Lars Wirström, kanske alla kommer att ha en QR-kod. "Det finns en gräns för hur många skyltar vi ska ha ute. Det är en estetisk fråga också", säger han.

– Vi försöker marknadsföra det så gott vi kan. Bland annat på sociala medier och Svenska kyrkans hemsida, men även genom att hålla Öppet hus två gånger per år.

Centrala griftegårdarna är för många en plats av betydelse, poängterar Lars Wirström. Det finns ett stort intresse, både för griftegårdarna som miljö och för den kulturhistoria som slumrar i jorden.

– De fungerar som en stadspark. Många passerar här dagligen – inte bara de som ska besöka gravarna.

Varför är griftegårdar en viktig del av vår kulturhistoria?

– Det finns så mycket att berätta bakom namnen. Dels är det personerna i sig, dels är det själva gravstenarna – deras utseende, utsmyckning eller utformning. De berättar om den tid som varit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!