Tage Danielssons son Jesper invigde paviljong i Gamla Linköping

En paviljong med en ny utställning om Linköpingssonen Tage Danielsson invigdes av hans egen son Jesper i Gamla Linköping på lördagen. "Det känns roligt att det ska finnas något bestående här efter pappa".

Jesper Danielsson, son till Tage Danielsson, överlämnar sax till Monika Gyllkrans, Intendent på Linköpings kommun, efter att ha klippt bandet och invigt Tage-paviljong. Det är Monika som har ansvar för utställningen.

Jesper Danielsson, son till Tage Danielsson, överlämnar sax till Monika Gyllkrans, Intendent på Linköpings kommun, efter att ha klippt bandet och invigt Tage-paviljong. Det är Monika som har ansvar för utställningen.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2024-10-05 20:53

Nyheten i korthet

  • Jesper Danielsson, son till Tage Danielsson, invigde en ny utställning i Gamla Linköping tillägnad sin far. Utställningen, som ligger i en paviljong nära Folkparksteatern, innehåller privata bilder och material från Tage Danielssons liv och arbete.
  • Invigningen lockade hundratals besökare. Sällskapet Tage Danielssons vänner var också på plats. Utställningen visar både Tages enskilda arbete och det han skapade tillsammans med Hasse Alfredson i Svenska Ord.
  • Samtidigt invigdes en ny digital vandring, "I Tages fotspår", skapad av Bild Linköping. Vandringen tar besökare till platser som var betydelsefulla för Tage Danielsson, med pop-up teaterföreställningar längs vägen.

Det säger Jesper Danielsson efter att ha klippt bandet och invigt utställningen som ryms in i en av de små gula byggnaderna vid Folkparksteatern i Gamla Linköping.

Jesper Danielsson bor i Stockholm och han kommer inte längre så ofta till Linköping efter att hans farmor dött. Han är filmarbetare, regissör och författare. Just nu jobbar han med en film och skriver en bok. Men han ser inte det som att han går i sin pappas spår. 

– Nej, vi skriver och skapar helt olika saker, säger han.

Frågar folk som du träffar eller jobbar med om din pappa och jämför de dig med honom?

– Nej, de som jag jobbar med vet knappt vem min pappa är. Men jag får frågor om honom de dagar som till exempel i dag när pappa hyllas, säger Jesper Danielsson.

undefined
Det känns bra för Jesper Danielsson att det ska finnas något samlat och bestående på plats vid Folkparksteatern i Gamla Linköping efter hans pappa Tage.

Och Jespers svar på den eviga frågan som alla barn till kända personer måste besvara då och då –  "hur var det att ha en så känd person till pappa?" – är kort och självklart.

 – Det var bra. Jag vet inget annat.

Jesper Danielsson bidrog med privata bilder och annat material till utställningen som skapats av Linköpings kommun. Folkparksteatern flyttades från Linköpings Folkets Park till Gamla Linköping 2014. Och sedan dess har det funnits planer på att göra en utställning om Tage Danielsson – eftersom han tillbringade varje sommar i Linköpings Folkets Park under sin uppväxt. Hela familjen Danielsson sommarjobbade i parken. Han såg allt som visades på Folkparksteaterns scen. Det var i Linköpings Folkets Park som Tages intresse för teater började.

undefined
Invigningen och det musikaliska programmet med Crusellkvintetetten i Gamla Linköping lockade hundratals besökare.

Invigningen och det musikaliska programmet med Crusellkvintetten i Gamla Linköping lockade hundratals besökare. På plats fanns Sällskapet Tage Danielssons vänner och ledamot Sune Lindgren var en av de gladaste Linköpingsborna vid paviljongen. Redan 2010, fyra år efter att Sällskapet bildades, berättade Sune Lindgren i en stor intervju i Corren, att han önskade att Linköpings kommun bygger ett museum Tage Danielsson till ära.

Motsvarar Tages paviljong dina förväntningar på kommunen? 

 – Jag är jätteglad i dag. "Ett museum" vara bara ett arbetsnamn för mina önskningar. Utställningen i den här paviljongen är verkligen bra och det finns mycket, säger han.

undefined
Sune Lindgren, ledamot i Sällskapet Tage Danielssons vänner, är glad. Hans dröm om Tages museum har gått i uppfyllelse. "Museum var ett arbetsnamn. Jag är minst lika nöjd med en paviljong", säger han.

Utställningen innehåller material från Tage Danielsson liv och hans rika produktion, både det han skapade ensam och tillsammans med Hasse Alfredson i bolaget Svenska Ord. Utställningen berättar även om arvet efter Tage.

Vid paviljongen invigdes också en ny ute-fikaplats där man kan sitta och se en nyproducerad film om Tage med författaren, radioprataren och Tage-kännaren Kalle Lind. 

På staketet runt fikaplatsen hänger tänkvärda Tage-citat. Där möter vi Emma Wejle, lärare i svenska på Folkungaskolan. Hon undervisar sina elever om Tage och de läser hans verk.

– Det här är så fint. Jag har kommit hit för att se om det finns något som jag kan använda i min undervisning och för att få inspiration., säger Emma Wejle.

undefined
Emma Wejle, lärare i svenska, har kommit för att hämta inspiration till sin undervisning om Tage Danielsson.

Efter paviljongen och fikaplatsen invigdes också den digitala vandringen I Tages fotspår, som skapats av Bild Linköping. Dagen till ära leddes vandringen av Matilda Ahl, från Bild Linköping, men tanken är man vandrar själv när som helst med hjälp av appen Kulturpunkt.

På ett tiotal platser längs vandringen, platserna finns också skildrade i appen Kulturpunkt, erbjöds besökarna på pop-up teater av Linköpings guideklubbens medlemmar som gestaltade delar av Tage Danielssons liv. Scenerna är ungefär fem minuter per plats och man möter personer som Tage på något sätt haft en relation till.

undefined
Nu börjar vandringen i Tages spår – först till gamla Folkets Park på andra sidan av Malmslättsvägen där Folkparksteatern låg innan den flyttades till Gamla Linköping 2014.

 Många besökare var mer än pigga på att följa med och ta del av pop-up teatern.

– Det är verkligen roligt att så många valde att gå vår guidade tur, säger Matilda Ahl.

Vandringen gick först till Gamla Folkets park (Cupolen) på andra sidan Malmslättsvägen där Folkparksteatern låg före flytten. Och där mötte vandrarna Tages mångåriga vän och kollega Hatte Furuhagen som spelades av Stefan Persson från Guideklubben. Han berättade om Tages koppling till Folkets park.

undefined
Vandringen gick först från Folkparksteatern till Gamla Folkets park (Cupolen) på andra sidan Malmslättsvägen där Folkparksteatern tidigare låg. Och här möter vandrarna Tages mångåriga vän och kollega Hatte Furuhagen (han med kepsen och skägget), som spelades av Stefan Persson från Linköpings guideklubb.

Här lämnar vi entusiastiska Linköpingsbor i Tages fotspår vars vandring kommer att lära dem allt om Tages uppväxt i Linköping. Slingan är cirka tre kilometer lång och slutar vid Linköpings domkyrka. Material i vandringen kommer från Tages familj, Correns arkiv och föreningen Sällskapet Tage Danielssons vänner.

Evenemanget i Gamla Linköping var en del av Humanistdygnet – en kunskapsfestival där forskare, artister, konstnärer och författare föreläser, visar och samtalar om humaniora och humanism.

Karta: Folkparksteatern, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!