– Jag tänker säga saker från den där scenen som är väldigt märkligt att det inte har sagts förut. Om manligheten, om hur vi beter oss, om hur män och kvinnor förhåller sig till könsroller och vad det gör med oss, säger Hampus Nessvold.
Turnén ”Ta det som en man” ifrågasätter dagens samhällsnormer och klichéartade mansideal. Den regisseras av Mia Skäringer. Hampus Nessvold, som bland annat medverkat i humorserien ”22 kvadrat” och talkshowen ”Zia oxh Nessvold” i P3, släppt albumet ”Be a man” och gett ut boken ”Ta det som en man”, har nu ett manus redo där han vill visa hur skevt samhället är vad gäller könsroller och maktfördelning.
– Den här föreställningen är som en käftsmäll och en kram, levererad med väldigt mycket humor, allvar och musik, säger Hampus Nessvold.
Hur känner man sig när man går därifrån?
– Vissa tror att de ska få svar på en massa frågor, bli lite uppfostrade, få höra vissa klokskaper. Men så är det liksom inte. Jag vill att när man går därifrån ska man nästan vara mer vilse än när man kom, ha fler frågetecken i huvudet. Man ska börja ställa sig själv frågor. Som vem är jag egentligen, hur är jag, när frågade jag senast min kompis hur han mår, såna saker.
Hur gör du för att ta publiken dit?
– Jag tar upp saker som inte tagits upp förut. Ämnet har varit väldigt orört och jag ska försöka skaka om lite nu.
Varför är ämnesområdet fortfarande orört, tror du?
– Jag tror det beror på att många män är väldigt nöjda med läget som det är. De gynnas av det som andra i samhället lider av och de ser ingen anledning att rucka på det. Vi män får den lön vi förtjänar, vi kan fara ut i natten på äventyr utan att oroa oss för att någon ska göra nåt mer våra kroppar, säger Hampus Nessvold.
Dagens fortfarande normstyrda samhälle med rådande könsroller gör emellertid många män trötta, utmattade, tror Hampus Nessvold. Det är jobbigt och känslomässigt kostsamt för män att gå omkring och upprätthålla en fasad av ”manlighet” som de egentligen inte är bekväma med.
Som barn och tonåring var Hampus Nessvold själv fast i det han kallar en iklädd rustning av manlighet. Han kände sig aldrig hemma i killnormen med fotbollsspel, grabbsnack och att aldrig visa känslor eller tankar som sågs som ”svaga”. I många år höll han ändå uppe fasaden för att passa in, trots att det fick honom att må psykiskt dåligt och bete sig illa.
– Det har blivit en drivkraft i mig att stå upp för den lilla pojken som jag var då men som jag aldrig stod upp för då. Och jag tycker också att mycket i dagens samhälle är så skevt, säger Hampus Nessvold.
Vad får du för respons när du pratar om de här sakerna? Du provocerar ju?
– Absolut. Responsen är en blandning. Framför allt kvinnor brukar omfamna det jag säger. Nu kommer en man och säger de saker som kvinnor fått driva ensamma så länge, de blir lättade. Vissa män känner också en lättnad, säger att de känner igen sig så i det jag säger. Andra män fattar helt enkelt inte. En del reagerar tvärtom, ”jävla idiot, håll käften bögjävel”, de där vanliga hatgrejerna.
Varför finns det inte fler som du?
– Det undrar jag också. Det är synd alltså, haha.
Sedan blir Hampus Nessvold mer allvarlig och säger att vissa män kanske känner att de har egna ”lik i garderoben” och därför inte vågar tala om jämställdhetsfrågor nu. Andra män förstår inte frågan. Ytterligare andra vill helt enkelt inte släppa ifrån sig makt.