När kungen såg kometen förstod han att slutet var nära

När en komet visade sig på himlen anade Karl IX att slutet var nära. Om detta berättar historikern Erik Petersson från Linköping i både en ny bok och en föreläsning.

Historikern Erik Petersson i Linköping är aktuell med fyra föreläsningar och en ny bok om Karl IX.

Historikern Erik Petersson i Linköping är aktuell med fyra föreläsningar och en ny bok om Karl IX.

Foto: Privat

Linköping2021-09-21 19:30

Karl IX är, ur ett Linköpingsperspektiv, nog mest känd för att ha besegrat sin brorson Sigismund i slaget vid Stångebro 1598.

Erik Petersson är känd för att ha skrivit en rad böcker om historia, senast var han aktuell 2020 med "Kungar. En världshistoria" (Natur och kultur). Han har redan skrivit om Karl IX i "Den skoningslöse" 2008. Nu är han aktuell med "Karl IX: Kampen om kronan" (Historiska media). 

– Det är en helt nyskriven bok. Forskningsmässigt är den baserad på samma material – men det har hänt lite sedan jag skrev den förra, berättar Erik Petersson. 

Bland annat har en ny avhandling om handeln på den här tiden kastat nytt ljus över hur Karl IX utökade Sveriges handel med Nederländerna. Men Erik Petersson berättar också att han valt bort en del av de storpolitiska vinklarna och i den nya boken fokuserat mer på personen Karl – bland annat episoden med kometen.     

– I september 1607 var Karl ute på inspektionsresa i Bergslagen. Det var mörkt på kvällen och han fick se ett ljussken på himlen. Han resonerade med andra i sällskapet och med präster och kom fram till att det måste vara en komet. Och då anade han att det var ett förebud om hans egen bortgång, fortsätter Erik Petersson.

Så här 414 år senare kan man ju få för sig att detta är en skröna, men just 1607 kunde man se Halleys komet på himlen. Den återkommer vart 76:e år, finns avbildad på Bayeuxtapeten och syns nästa gång 2061. Men även andra kometer är synliga då och då.   

– Det ska ha synts en komet två år innan hans far, Gustav Vasa, dog och även en två år innan hans bor Johan III dog. Så Karl skriver att det här är en föraning om "mitt avträde från denna bullersamma värld", säger Erik Petersson. 

Hur gick det då, dog han två år senare? 

– Han levde i fyra år till. Men nästan på dagen två år efter att han sett kometen drabbades han av en stroke och förlorade talförmågan. 

Mer om Karl IX berättar Erik Petersson på torsdag, 23 september kl 18. Det är den första i en serie föreläsningar i Linköpings slotts och domkyrkomuseum. 

7 oktober handlar det om Margareta Eriksdotter Leijonhufvud som var Gustav Vasas andra gemål och mor till Karl IX. 

21 oktober berättar Erik Petersson om drottning Kristina. 

Sista föreläsningen 18 november handlar om biskop Hans Brask och Stockholms blodbad. 

Medarrangör är Folkuniversitetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!