Museibyggnaden från 1939 är i behov av upprustning. Region Östergötland och Linköpings kommun delar på kostnaden, drygt 70 miljoner kronor, och renoveringen drar igång i höst.
Men museet stänger redan 3 mars.
– Vi behöver tiden för att tömma museet inför renoveringsarbetena. Alla föremål ska packas ner och magasineras, kontoren ska tömmas, förklarar museichefen Olof Hermelin.
"1 000 dagar av förnyelse" kallas projektet. Så länge ska alltså museet hållas stängt.
Nästan tre år – är inte det väldigt länge?
– Dels handlar det om att renoveringen ska bli riktigt bra. Dels ska vi göra ett stort arbete med att förnya våra utställningar, förklarar Hermelin.
Vilka nyheter kommer besökarna att mötas av efter de 1 000 dagarna?
– Först av nya konstverk utomhus. Inne på museet blir det en ny konstutställning och en ny kulturhistorisk basutställning med en berättelse från stenålder till dagens digitala samhälle. Utställningsytan blir större. Persiennerna mot Gråbrödragatan ska hissas upp – vi vill släppa in ljus och göra museet mer välkomnande.
20 miljoner läggs på de nya utställningarna, pengar som bland annat kommer från Westman-Wernerska stiftelsen.
En del blir kvar, som Viljans värld och den egyptiska utställningen. Liksom Bergsgraven, kompletterad med den senaste DNA-forskningen.
– Vårt mål är att fördubbla besöksantalet till 250 000 om året, säger Olof Hermelin.
Museet kommer inte att stänga sina portar i skymundan, utan snarare med buller och bång. Den 2 mars håller museet öppet till midnatt, med fri entré och massor av aktiviteter: visningar, dans, musik, film, föredrag, workshops, barnteater och tal.
– Vi vill fira det här, inte sörja. Att få tänka om hela museet på en gång är en fantastisk chans som man sällan får, förklarar Gabriela Huk, som är avdelningschef för publik och lärande.
Östergötlands Museum har bland annat 18 000 konstföremål i sina samlingar, varav bara en bråkdel visas för allmänheten. När museet är stängt kommer personalen att lägga mycket tid på att göra samlingen tillgänglig digitalt.
– Det digitala ska paketeras så att det inte bara blir ett register utan erbjuder en fördjupad kunskap, säger Olof Hermelin.
Museipersonal kommer också att resa runt i länet med workshops, aktiviteter och föreläsningar. Det blir utställningar, bland annat en med skulpturer i engelska parken vid Löfstad slott.
Wallenbergssalen och Hagdahls kök kommer att hållas öppna under större delen av renoveringstiden.