Mons Kallentoft: "Det är jag beredd att gå i döden för"

"Hur många böcker har jag skrivit? Helt ärligt vet jag inte säkert", säger Mons Kallentoft. Nu firar han 20 år som författare med en ny deckare i Linköpingsmiljö.

Mons Kallentoft är aktuell med sin trettonde deckare om Linköpingspolisen Malin Fors. Mycket har hänt i hennes liv, men det är fortfarande här, på Ågatan, hon bor.

Mons Kallentoft är aktuell med sin trettonde deckare om Linköpingspolisen Malin Fors. Mycket har hänt i hennes liv, men det är fortfarande här, på Ågatan, hon bor.

Foto: Fredrik Kylberg

Linköping2020-10-16 20:00

En ung man hittas död på Stångebrofältet. Något, eller någon, ser ut att ha tuggat på honom. Det är upptakten till Mons Kallentofts senaste bok, "Satanskäftarna". Det är hans trettonde bok om kriminalinspektören Malin Fors, så mycket är säkert. Och så har han skrivit några böcker om polisen Zack Herry i Herkules-serien, och två deckare i Mallorca-miljö, och två böcker om mat...

– Kan det vara 24 eller 25 stycken? Hundra procent ärligt så har jag inte koll, säger Mons Kallentoft.

Om informationen på Wikipedia är korrekt har det blivit 26 titlar på två decennier. Helt säkert är i alla fall att debuten, "Pesetas", gavs ut 2000 och att det därmed är ett litet jubileum i år.  

Delvis är det därför Mons Kallentoft är hemma i Sverige en sväng, men också för att hälsa på sina föräldrar i Linköping. 

– Jag ska ut och promenera med pappa i kväll. Han är 78 år och noga med att upprätthålla restriktionerna.

Till vardags bor och arbetar Mons Kallentoft i Palma på Mallorca.  

– Det innebär att jag slipper ifrån en massa andra saker som tar tid. Jag har inte så stort umgänge och då blir det mycket tid till att skriva. Jag har mina två barn som jag tar hand om men de sköter sig själva mer och mer.

Förut bodde han i Stockholm och reste gärna bort på vintrarna, men när barnen blev större blev det svårare att vara borta från skolan. 

– Det var för mörkt och för kallt och för deppigt i Sverige, och det blev jobbigare för varje vinter som gick. 

När flyttlasset gick för sex år sedan var siktet inställt på Spanien, och att det blev just Palma var av hänsyn till barnen. 

– De ville gå i svensk skola, och i Palma ligger den mitt i stan. I Madrid ligger den svenska skolan ute i nån förort, berättar Mons Kallentoft. 

Han har därmed upplevt pandemin i ett av de hårdast drabbade länderna, även om de flesta dödsfallen skedde på fastlandet och han som författare kunnat jobba på som vanligt. Den svenska hållningen, utan munskydd och nedstängning, har inte väckt så mycket uppmärksamhet i Spanien. 

– De tycker att det är typiskt de kalla nordborna: "de kindpussas inte och de lyssnar på staten".

Kanske kommer pandemin att sätta avtryck i någon av hans kommande böcker. 

– De utspelar sig ju i samtiden, så det är ju svårt att gå förbi coronan. Men vi har ju nog ändå av den här jävla skiten, vem ska orka läsa om den också? 

Två thrillers i Mallorcamiljö har Mons Kallentoft skrivit sedan han kom dit, "Se mig falla" och "Hör mig viska", inspirerade av det han kallar "den sjuka, korrupta kulturen" som finns i semesterparadiset. Men han återvänder alltid till sin huvudperson Malin Fors och de brott hon försöker lösa i Linköping. Att komma på nya idéer är aldrig något problem, och att förlägga dem till den gamla hemstaden känns naturligt. 

– Linköping är en stad som hänger med i tiden, och ett ganska bra tvärsnitt av Sverige och världen. 

Boken inleds med en intensiv sexscen, skildrad ur Malin Fors perspektiv: vad hon känner, tänker och smakar. Att skriva ur en kvinnas perspektiv är inget Mons Kallentoft tvekar inför – "99 procent av den mänskliga erfarenheten är densamma för män och kvinnor, och annars kan man väl fråga hur det känns" – och han värjer sig mot allt tal om kulturell appropriering och dogmer som föreskriver att författare eller skådespelare bara ska gestalta upplevelser som stämmer med det egna könet eller hudfärgen. 

– Det är väl det som är författarens uppgift: att sätta sig in i hur en annan människa känner. Ingen kan komma och hävda att han eller hon äger sin upplevelse. Författare kommer alltid att ha rätt att skriva vad de vill. Det är jag beredd att gå i döden för!

När han uppfann sin huvudperson var hon tänkt som en motvikt till Wallander och andra åldrade manliga kommissarier som dominerade deckarna då. Sedan dess har det poppat upp fiktiva kvinnliga brottsbekämpare över hela landet, inklusive åklagaren Jana Berzelius i Norrköping.

Nu är Emelie Schepps böcker på väg att bli tv-serie, men de planer som fanns på att filmatisera Malin Fors äventyr för några år sedan har lagts på is. 

– Jag har sett manus, jag tyckte det var bra. Det är möjligt att det var för mörkt och inte tillräckligt mainstream för TV4, säger Mons Kallentoft. 

Vi har promenerat till Ågatan, och tittar på husen mitt emot S:t Larskyrkan.

– Det är där uppe jag alltid har tänkt att hon bor, säger Mons Kallentoft.

Mons Kallentoft

Född: 1968. 

Uppvuxen: I Ljungsbro. 

Bor: I Palma på Mallorca. 

Familj: Frånskild, två barn som är 15 och 18 år. 

Yrke: Författare och journalist. 

Priser (i urval): Hagdahlspriset 2008, som delas ut av Hagdahlsakademien i Östergötland, och Katapultpriset 2001 för debutboken "Pesetas" utgiven 2000.

Aktuell: Med "Satanskäftarna", den trettonde kriminalromanen om polisinspektören Malin Fors i Linköping, och med 20-årsjubilerande debutboken "Pesetas" i nyutgåva och som ljudbok. 

Karta: Ågatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!