– Kläderna genom historien har kopplingar till samhällets utveckling och människornas levnadsvillkor. Det är spännande, säger Kristina Grahm.
Hon är intendent i Gamla Linköping med ansvar för utställningsverksamheten men också etnolog med dräkthistoria som specialitet.
När så flera besökare framfört önskemål om en klädutställning, var Kristina Grahm inte sen att nappa.
I välkomponerade montrar visas såväl originalkläder som uppsydda kopior. Flera av dessa är gjorda av sömmerskan Keit Svensson, bland annat några fina sidenklänningar i 1700-talets gustavianska stil. I kronologisk ordning kan man följa modets svängningar ända fram till 1980-talet. Här finns såväl krinolin och bonjour som tjänstefolkets enklare kläder. Tyngdpunkten ligger på 1800-talet, men här finns också nylonklänningar från 1950-talet, jeans och kortkorta kjolar.
Kristina Grahm har svårt att utse sitt favoritplagg men fastnar till slut för en rödbrun turnyr-klänning från 1880-talet från friluftsmuseets egna samlingar.
Förutom mode i fullformat ingår ett 30-tal miniatyrdockor i tidstypiska kläder i utställningen. Utsökta skapelser, alltifrån romantiska adelsdamer i siden och sammet till en punkfrisör med nitbälte. De är signerade konsthantverkaren Maria Åhren. Hon tillverkade sin första docka som 12-åring i mitten av 1970-talet, inspirerad av sin mammas modeplanscher. Sedan dess har hon gjort runt 400 dockor och haft utställningar i både Sverige och USA.