Måndagens premiär var den första av åtta föreställningar under två veckor. Inte ens en pandemi kan hindra Birgitta Wigforss. Förra året satte hon upp den andra delen i serien om landet Oz och nu kommer den tredje som föreställning på Folkparksteatern i Gamla Linköping.
– Jag har jobbat på som vanligt, men det blir ju dåligt betalt utan publik. Det här är sagor jag har växt upp med och läst för mina barn. Trots att de är hundra år gamla är det moderna åsikter. Det är vänskap över gränser och flickor som kan klara av saker själva, säger Birgitta Wigforss, som både spelar och regisserar i den nya uppsättningen.
Landet Oz är en serie böcker som skrevs av amerikanen Lyman Frank Baum i början av 1900-talet. Den första boken satte Birgitta Wigforss upp som föreställning redan för trettio år sedan och nu kommer alltså den tredje. Manus, musik och sångtexter har Birgitta Wigforss skrivit själv efter originalverket till alla tre uppsättningarna.
– Jag tycker att de har det som sagor ska ha. Lite hemskt, spännande, knasigt och roligt, men också klokhet. Samtidigt också en sensmoral någonstans. Exempelvis att det är bäst för alla om du är en hyfsad människa. Så vi är inte bara ute efter att vara roliga. Det är viktigt att inte vara larvig hela tiden, utan att det finns allvar med lite humor.
Birgitta Wigforss arbetar som vanligt med en ensemble bestående av amatörer. Hon trivs så, fast bekänner också att vissa av amatörerna egentligen är väldigt erfarna för att vara just amatörer.
– Vissa har trettio års erfarenhet. Jag hoppas att vi ska inspirera andra till att vilja hålla på med teater. Det blir en så trevlig grupp, där ingen är viktigare än någon annan. Man hjälps åt och stöttar varandra. Dessutom lär man sig mycket om sig själv genom att hålla på med teater, säger Birgitta Wigforss.
Föreställningen består av två akter, vardera är ungefär 45 minuter lång. Både barn och vuxna är välkomna.
– Ofta kortas föreställningar ned för att barn ska kunna koncentrera sig, men de sitter som tända ljus. Fast om de behöver röra på sig lite så gör det ingenting. Jag kan inte heller sitta still hela tiden.
I föreställningen ingår även interaktion med publiken.
– Man behöver kontakt med publiken. Fast vi måste vara noga med att hålla avstånd och inte vara för många. Det är viktigt att publiken känner sig trygg trots att det är pandemi, säger Birgitta Wigforss.