Det är inte bara vatten som regnar in i Östergötlands museum. I fredags kunde museet glädjas åt ett regn av det monetära slaget, innehållande 16,7 miljoner kronor. Pengarna kommer i form av bidrag från Westman-Wernerska fonden som delar ut 15,9 miljoner kronor och Boverket som delar ut 809 000 kronor.
– Det var en bra fredag för Östergötlands museum, säger museichefen Olof Hermelin.
För museet har mycket handlat om den stundande renoveringen av själva museibyggnaden på senaste tiden. De nya miljonerna, som trillar in först efter att kommunfullmäktige tagit det formella beslutet i april, ska istället gå till verksamheten. Pengen från Boverket ska gå till en ny sluss för att kunna föra in och ut samlingarna från museet. Så fort ett föremål har varit utanför museet måste det gå igenom en kontroll.
– När vi tar in träföremål till exempel kan det vara skadeinsekter som bor i dem. För att bli av med dem ska vi kunna frysa ner föremål. Vi behöver också nya utrymmen för att kunna tvätta och göra rent föremål innan vi tar in dem, det har vi saknat, säger Olof Hermelin.
De närmare 16 miljoner kronorna från Westman-Wernerska fonden ska gå till tre olika projekt: 8,9 miljoner till en ny basutställning för konst, 4 miljoner till digitalisering och 3 miljoner till ett nytt arkiv. Den nya konstutställningen vill museet använda för att kunna visa mer konst, och på ett nytt sätt. Precis hur den är tänkt att se ut är inte klart än.
– Vi vill modernisera konstutställningen. I dag visar vi vår konst på ett väldigt konsthistoriskt sätt och det är inte alla som förstår vad till exempel barock är, så vi vill göra något som hjälper besökarna och kanske göra utställningarna mer interaktiva, säger Olof Hermelin.
Satsningen på digitalisering ska göra museets konst- och kulturhistoriska samlingar mer tillgängliga.
– I dag är samlingarna inte tillräckligt tillgängliga digitalt. Vi jobbar mycket med att göra samlingarna sökbara både för oss själva men också andra forskare ute i Europa. Det vi har är en slags grund för kunskap om Östergötlands historia, så det här är ett viktigt projekt.
För att kunna skydda de värdefulla samlingarna krävs också ett säkert arkiv, något som museet inte fullt ut har i dag.
– Vi har inte brandsäkra arkiv i dag, och det vill vi gärna ha. Vi sitter på mycket av det östgötska kulturarvet och har ungefär 650 arkivbildande samlingar som har ett jättestort kulturhistoriskt och lokalhistoriskt värde för Östergötland. Då vill vi ha det materialet säkerställt i ett bra arkiv.