Milda funkisfärger blir länsmuseets nya look

Gå för Guds skull inte till länsmuseet i dag, lördagen den 7 februariDet är stängt för ombyggnad.Men bara en dag.

Marietta Douglas, Eva Nyström Tagesson i stora trapphallen med ombyggnadsarkitekten Göran Göransson och en färgprovskarta. Diskussionerna och undersökningarna blir många. Hur ska den sandbruna färgen exakt se ut? Bild: MIKAEL SVENSSON

Marietta Douglas, Eva Nyström Tagesson i stora trapphallen med ombyggnadsarkitekten Göran Göransson och en färgprovskarta. Diskussionerna och undersökningarna blir många. Hur ska den sandbruna färgen exakt se ut? Bild: MIKAEL SVENSSON

Foto:

Linköping2009-02-07 00:00

I morgon, söndagen den 8 februari,  öppnar den stora Maria Friberg-utställningen i Westmanhallen och samtidigt den nya, provisoriska entrén via lastbryggan mot Vasavägen.

Vi har tjuvtittat på skisserna och färgerna till museets rejäla makeover som alltså börjar i dag.

Här är de viktigaste punkterna:

Entrén och trapphallarna: Entrén byggs om och färgerna återställs till originalkulörterna från 1939. Det betyder sandbrunt (som "våt sand") i entrén och djärvare grönt i trapphallen, till och med i taket. Allt görs tillgängligt för funktionshindrade.

Butiken: Totalny med en stor rund disk direkt när man kommer in.

Nytt ungdomsrum: Pedagogiska verkstaden blir en stor avdelning på 150 kvadratmeter som dock knuffar undan den nuvarande medicinhistoriska samlingen på andra våningen. Den ska tillfälligt packas ner för att sedan, troligen, sättas upp på US.

Detaljerna: Jalusierna i fönstren i Wallenbergssalen har varit trasiga sedan minst 20 år och ständigt fördragna. Det är därför fönstren på framsidan mot Gråbrödragatan ger hela museet ett stendött utseende. Nu ska de äntligen lagas! Fula ledningar göms. Plastväv bort, målad puts fram. Toaletterna byggs om, men får originalfärger. Bullernivån sänks i entrén.

Alltihop för 10 miljoner kronor som bekostas av pengar ur Westman-Wernerska stiftelsen.

Varför är det så viktigt att använda originalfärgerna?

- Det har varit en dröm länge, säger museichefen Maria Jansén, museet är ju byggnadsminne sedan 1985, Sveriges yngsta då, det förpliktar. Antingen ska man återställa färgerna, eller ta vilka färger som helst. Inte nästan original.

Att det blir så exakt som möjligt ser konservatorn Eva Nyström Tagesson till. Hon är van att skrapa fram färger i kyrkor runt om i Östergötland, nu gör hon detsamma på den egna arbetsplatsen.

- Se här, visar hon en grön fläck av under trappräcket i stora hallen.

- Den är riktigt gulgrön, men där lite längre ner ser färgen nästan blågrön ut. Det är för att färgerna förändras, egentligen är det samma. Men jag har skrapat hundra kyrkor, så. . .

Butiksinredningen däremot blir inte alls original.

- De lösa interiördetaljerna är lättare att förnya, det skadar inte byggnaden. Och där vill vi tydligt visa att det är modernt, säger Maria Jansén.

Vad blir den stora skillnaden för besökaren?

- Jag tror att det kommer att bli mycket mer välkomnande, säger avdelningschefen Marietta Douglas, museet har blivit så vanställt genom åren. Det ursprungliga är väldigt snyggt.

Ombyggnaden ska vara klar i juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!