Firandet når kanske sitt crescendo redan i maj men jubileet kommer att uppmärksammas under hela året. Temat är lika passande som det är brett: den kvinnliga rösten.
– Det handlar dels om den fysiska kvinnliga rösten. Men också om att hitta en identitet – där vi tar ställning för att den kvinnliga rösten ska få ta plats. Dessutom firar vi också den kvinnliga rösträtten, säger Merete Ellegaard som varit körens dirigent sedan 2009.
Festligheterna tar sin början med en jubileumskonsert i Ryttargårdskyrkan 7 maj. Dit har Linneas "broderkör" Linköpings studentsångare bjudits in, men också "fästmanskören" Snapsakademien från Luleå.
– De träffades när de satt tillsammans på avslutningsmiddagen på en nordisk studentsångarstämma i Uleåborg. Jag som dirigent hamnade i ett annat bord och när jag gick för att prata med min kör hade de gått och förlovat sig med en manskör från Luleå!
Under Kristi himmelsfärdshelgen fortsätter firandet med en stor damkörsfestival, huvudsakligen på Katedralskolan. En damkörsfestival som planerats i flera år.
– Det är fantastiskt att våra planer går i lås, det har ju varit så osäkert de senaste åren.
De som besöker festivalen kommer kunna lyssna på flera nordiska körer och gå på en rad olika workshops. En av dessa handlar om den gamla sångtekniken kulning.
– Det är ett sångsätt som man använde för att kommunicera bland fäbodarna förr i tiden. Man sjunger väldigt högt och det blir väldigt starkt.
Vilka är dina bästa minnen med Linnea?
– När en av våra korister mitt under en repetition reste sig upp och sa: "Hörrni! Skulle det inte vara trevligt att göra en konsert på internationella kvinnodagen 8 mars?" Och hela kören sa att vi självklart skulle göra det. Det blev starten på en årlig tradition.
Hur ser framtiden ut för kören?
– Det finns en problematik med en ensemble som byter medlemmar väldigt ofta. Det är ju väldigt många som slutar sina studier och flyttar till en annan ort. En sak som vi kommer att arbeta med är att utöka den fasta ensemblen med medlemmar som stannar kvar. Vi ska bli tydliga med att man inte behöver vara student för att vara med.
Men man ska ha varit student?
– Nej. Men man behöver ställa upp på att det är en akademisk kör, vilket innebär att man figurerar på universitetet vid vissa tillfällen och att man går på fester med akademisk prägel. Men annars är det viktigaste att man kan sjunga och läsa noter.