– Vi har länge velat skapa en internationell författarscen här i länet, det är något vi tänker utveckla. Nu känns det häftigt att kunna blanda regionalt, nationellt och internationellt på samma mässa. Det är också väldigt blandade målgrupper. Jag brukar tänka att en mormor ska kunna gå hit med sitt barnbarn och båda ska kunna ha en behållning av mässan, säger förläggaren och arrangören Johan Hagesund.
Några av författarna som publiken kommer att möta på den internationella scenen är Kjartan Fløgstad (Norge), Jahanara Nuri som flytt från islamistiska fundamentalister i hemlandet Bangladesh samt journalisten och kvinnorättsaktivisten Supriti Dhar (Bangladesh). De två senare är fristadsförfattare i Linköping och Norrköping. De har alltså fått stipendium och tryggt boende i Sverige, en fristad för att kunna fortsätta sitt arbete med det fria ordet. Kjartan Fløgstad har erhållit Nordiska rådets litteraturpris.
– Han är en av de mer etablerade författare vi har på mässan, och han beskrivs som en av Nordens mest respekterade samtidsförfattare, säger Johan Hagesund.
Till Tellus kommer också Déa Solin, en 23-årig finländsk författare som hyllats för sin debut "En spellista för sömnlösa nätter". Hon vann Arvid Mörne-tävlingen 2017 med novellen "Som en tonårsfilm på Netflix". Solin växte upp i Jakobstad innan hon flyttade till Malmö.
– Det är roligt att kunna presentera den här bredden, både åldersmässigt och med författarnas olika bakgrund, säger Johan Hagesund.
Men det regionala inslaget på Tellus fortsätter att vara en ryggrad. Bland annat kommer Gunnar Elfström och berättar om senaste boken om Linköping på 1970-talet.
Johan Hagesund startade bok- och berättarmässan 2012, syftet var att kunna sälja böcker från hans eget förlag. Men intresset var större än så.
– Vi som ger ut böcker vet hur svårt det är att nå ut. Och då behövs varje tillfälle där man kan träffa varandra. Det har vuxit varje år, vilket förstås är väldigt roligt. Jag tror att digitaliseringen i samhället skapar ett behov av att mötas.
Nu blir det inte bara böcker på mässan. Bland annat satsar man på lokalt producerade dataspel, en växande näringsgren i Linköping och Östergötland.
– Det kommer att finnas möjligheter att testa närodlade dataspel, vilket förstås är väldigt roligt. Vi har också en avdelning för att intressera fler för naturvetenskap och teknik. En udda fågel kanske, men jag tänker att många av oss som sysslar med analoga produkter behöver veta mer om hur man kan använda teknik på olika sätt.