Unik teatersatsning på Ung Scen Öst – två skådespelare anställs

I ett kärvt kulturlandskap går Ung Scen Öst mot strömmen och anställer två skådespelare. Det är Anja Rajić och Martin Waerme som nu lämnar frilans-livet bakom sig och blir en fast del av ensemblen. "Vi grät båda två som småbarn när vi fick frågan", säger Anja.

Fem snabba med Anja och Martin på Ung Scen Öst

Foto: Ellinor Eke-Göransson

Linköping2024-06-01 10:00

Ung Scen Öst grundades 2001 på initiativ av Östgötateatern som en konstnärligt fristående verksamhet till länsteatern. För första gången i sin 23-åriga historia tillsvidareanställs nu två skådespelare.

Det är Anja Rajić och Martin Waerme, två välkända ansikten på Ung Scen Öst, som har tilldelats tjänsterna. 

– Det kändes som att vinna på lotto och vi grät båda två som småbarn när vi fick frågan. Nu får vi möjlighet att både spela, regissera och skriva och kan utvecklas inom alla delar av teatern. Det är få förunnat, säger Anja.

– Jag hade aldrig trott att möjligheten att bli fastanställd skulle dyka upp. Jag har varit här i tolv år och tänkt att det aldrig kommer hända. Det är en enorm glädje och en stor lättnad, säger Martin.

undefined
Teateraporna Martin Waerme och Anja Rajić blir fastanställda på Ung Scen Öst.

Utöver att de blir en fast del av ensemblen, kommer de även bidra till den konstnärliga utvecklingen mer långsiktigt på Ung Scen Öst.

– Vi får vara med och bestämma lite mer och ta mer ansvar helt enkelt. Varje gång man kommer till en ny teater ger man allt av sig själv för man vill komma tillbaka. Men många gånger stängs den dörren och man känner sig ganska uttömd. Den här anställningen gör att man känner att det är värt det, säger Anja.

Hon har fått sin beskärda del av frilans-livet, som det allt som oftast innebär när man arbetar som skådespelare. En utmanande bransch som kan betyda stora uppoffringar då hela Sverige är ens arbetsplats.

– Jag har jobbat i 22 år och de första tolv åren turnerade jag runt hela landet utan någon fast punkt. Nu kan jag äntligen andas ut och ha drömmar som sträcker sig längre än ett halvår framåt, säger Anja.

undefined
Anja Rajić och Martin Waerme grät båda två när frågan kom. Att bli fast anställda har varit en dröm länge.

Martin har jobbat genom olika projekt och vikariat genom åren. Han är ursprungligen från Norrköping där han gick teater på De Geergymnasiet, därefter blev det folkhögskola i Svalöv och sedan Teaterhögskolan i Malmö.

– Jag började kolla på Ung Scen Öst under gymnasietiden. Innan det hade jag bara sett amatörteater så när jag kom hit tänkte jag "kan teater vara så här?". Det var någonting helt annat och det blev som en smäll i ansiktet, på ett bra sätt. Jag blev helt golvad och har älskat Ung Scen Öst sedan dess, säger han.

undefined
Martin Waerme har synts flitigt i olika uppsättningar genom åren. Här tillsammans med Lotta Ramel i Faust II år 2019.

Sedan tolv år tillbaka har han jobbat från och till på Östgötateatern och Ung Scen Öst och synts i många hyllade föreställningar. Under våren har han och Anja tillsammans turnerat runt i östgötska klassrum med "Vad hände med Zozo och Becky?". I april gästspelade de även med föreställningen på Unga Dramaten i Stockholm.

– Det gör väldigt mycket att komma ut till ett vanligt klassrum och skapa teater-magi där. Det är en underbar och unik teaterform som nog tyvärr alldeles för få har erfarenhet av, säger Martin.

undefined
Duon är för tillfället ute på klassrumsturné i länet med föreställningen "Vad hände med Zozo och Becky?".

Att skapa relationer till ungdomarna runt om i länet förenklas också genom de nya anställningarna. I bästa fall kommer de träffa samma ungdomar under flera års tid.

– Vi har hela Östergötland som upptagningsområde och att kunna nå ut till byarna som annars kanske inte har råd eller tid att ta sig till Linköping eller Norrköping är jätteviktigt. Det kan bli den enda teaterupplevelsen de får under sina grundskoleår. Det är skattepengar som finansierar oss och vi har ett uppdrag att nå ut till alla och det tycker jag vi gör bra, säger Martin.

Både han och Anja vill genom sitt arbete kunna ge ungdomar "den där smällen" som de själva upplevde första gången de gick på teater.

 – Det är det som är drömmen. Att någon kommer om 20 år och säger "jag såg dig i den där föreställningen", säger Martin med ett leende.

– Det är därför vi är så engagerade i barn- och ungdomsteatern – för att vi vill ge tillbaka. Det är ett stort ansvar att locka framtida teaterbesökare, men det måste hålla en viss nivå också. Annars stjälper vi den framtida teaterkonsten, säger Anja.

undefined
Efter klassrumsturnén kommer de båda medverka i en ny pjäs som sätts upp på Ung Scen Öst till hösten.

När det kommer till just den framtida teaterkonsten i sin helhet ser det inte helt muntert ut, menar Martin.

– Det är många teatrar som har det svårt med sänkta anslag och tittar man lokalpolitiskt så är kulturen lite ansatt. Drömmen här är att vi bygger upp en ensemble som är fast under en längre tid så vi kan skapa relationer och få en personlig kontakt med publiken. Våra anställningar är en bra start, säger Martin.

Ung Scen Öst

Ung Scen Öst grundades 2001 på initiativ av Östgötateatern som en konstnärligt fristående verksamhet till länsteatern. I dag är USÖ en av Sveriges ledande scenkonstinstitutioner för barn och unga med fast scen i den ombyggda missionskyrkan på Elsa Brändströms gata i Linköping. De spelar huvudsakligen för skolorna men även för allmänheten och på turné i länet.                 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!