Lokal bokmässa växer och flyttar till december

Östergötlands bokmässa byter tidpunkt och inriktning. Den växer även i storlek och har nu en ambassadör i Norrköping.

Plats för fler. Östergötlands bokmässa ökar ytan för att få plats med fler utställare.

Plats för fler. Östergötlands bokmässa ökar ytan för att få plats med fler utställare.

Foto: Audrey Chanson/arkiv

Linköping2016-08-30 11:15

Det är trångt om kulturutrymmet i september. Både jätten Göteborgs bokmässa och väletablerade Kulturnatten i Norrköping äger rum då. Därför flyttas nu Östergötlands bokmässa, som firar femårsjubileum, till 3 december istället.

– September är väldigt kulturintensivt, och därför kände vi att december istället kunde vara lämpligt. Då är det visserligen mycket fokus på jul, men i övrigt händer inte så mycket. Våra utställare har ett önskemål om att sälja, våra besökare har ett önskemål om att köpa, och till jul är det ju lämpligt att ge bort böcker. Vår filosofi är att idéer ska testas. Om det inte funkar så får man prova något nytt nästa gång, säger Johan Hagesund, som ingår i ledningen för föreningen bakom bokmässan.

Platsen blir som tidigare Stadsbiblioteket i Linköping, men ytan utökas så att antalet utställare kan växa från ungefär 50 till 80.

– Vi är väldigt tacksamma för att biblioteket flyttar undan alla hyllor för skönlitteratur så att vi får mer plats. Så här långt är ungefär 70 procent av platserna bokade, säger Johan Hagesund.

2015 lockade mässan 3700 besökare, en ökning med tusen personer jämfört med året innan. Grundidén är att den ska lyfta fram länets lokala litteratur. Så blir det även i fortsättningen, men föreningen vill också vidga perspektivet. Det började redan förra året då Mark Levengood, som inte har några kopplingar till länet, gästade mässan.

– De som är intresserade av lokal litteratur kommer att få sitt lystmäte även i fortsättningen, men vi behöver också utvecklas för att fortsätta locka besökare. Vi måste titta på vad som är intressant för dem, säger Johan Hagesund.

För att signalera förändringen har mässan fått ett nytt namn: TellUs.

– Det är lite dubbelbottnat. Vi vill lyfta fram berättande, oavsett vilken form det har, och därför passade "tell us" (eng: "berätta för oss") bra. Jag vill ju inte att den fysiska boken ska försvinna, men samtidigt är det berättelsen som är det viktiga, inte formatet. Namnet är också en blinkning för att visa att vi inte enbart är regionala längre, säger Johan Hagesund.

I våras deltog bokmässan på Norrköpings bokfestival, och eftersom mässan nu fluttas så har man även möjlighet att vara med på Kulturnatten. Dessutom har man knutit till sig Sofia Jardviken, rektor och barnboksförfattare på fritiden, som ska fungera som lokal ambassadör i Norrköping.

– Hon kommer att jobba mer på plats i Norrköping. Vi arbetar ju aktivt för att det här ska vara en regional mässa, och att ha någon som är baserad där gör det enklare att få ut vårt budskap, säger Johan Hagesund.

City art link

Tidigare har bokmässan varit en del av kulturfestivalen City art link i Linköping, men så blir det alltså inte i år.

Däremot har föreningen Östergötlands bokmässa en programpunkt under festivalen, som arrangeras 17 september. Under rubriken Höstens närodlade böcker presenterar lokala författare sina nya böcker på Stadsbiblioteket.

En av de medverkande är författaren och frilansskribenten Titti Knutsson, som berättar om sin nya bok "Hopp för klimatet – femtio östgötar berättar". Den bygger på webprojektet "Klimatfolket", där olika personer berättar om sitt engagemang och arbete för klimatet.

Boken ges ut på Östergötlands bokmässa 3 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!