Liv Strömquist får Tage Danielssons minnespris

För sin unika röst i samhällsdebatten får Liv Strömquist, serietecknare, konstnär och poddare, Tage Danielssons minnespris.

Liv Strömquist: "Jag är intresserad av samhället och samtiden".

Liv Strömquist: "Jag är intresserad av samhället och samtiden".

Foto: Johan Nilsson/TT

Linköping2021-11-30 14:10

På grund av pandemin sköt man upp utdelningen. Men nu får Liv Strömquist 2020 års minnespris. 

– Det känns hedrande och jätteroligt. Det är många väldigt duktiga personer som fått priset innan, så det känns kul att få vara en del av det, säger Liv Strömquist.

Hon berättar att hon har tagit del av Tage Danielssons kändaste verk. Det är den relation hon har till mannen som priset är uppkallat efter. Pristagaren ska verka i Tage Danielssons anda.

– Jag tänker att jag är intresserad av samhället och samtiden. Av att titta på samtiden, kommentera den och ha en kritisk blick på samhället. Jag kommenterar och diskuterar med hjälp av humorn.

I motiveringen står "Liv Strömquists röst i samhällsdebatten är unik".

– Jag hoppas att jag har en unik röst och jag försöker ha det. Det är inte så kul att säga saker som någon annan redan sagt eller säger.

I höst kom Liv ut med en seriebok som heter "Inne i spegelsalen" som handlar om utseende och sociala medier. Hon håller också på med en ny bok och fortsätter att jobba med podden "En varg söker sin podd" tillsammans med Caroline Ringskog Ferrada-Noli.

– Jag skriver just nu till "Allvarligt talat", radioprogrammet i Sveriges radio. Jag kommer att sända det nu i vinter över julveckorna.

Priset kommer att delas ut till Liv under humanistdygnet 2022. Hon kommer vara på plats och ser fram emot det. Minnespriset har funnits sedan 1987 och det delas ut vartannat år till en humanist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!