Liv Livmoder berättar hur en bebis blir till

Liv Livmoder är tillbaka. I förra boken fick hon mens och nu är det dags för Liv att bygga en bebis. Men hur går det egentligen till?

Maja Meurling, Liv livmoder och Anna Samuelsson. Förhoppningsvis blir det fler böcker om Liv i framtiden.

Maja Meurling, Liv livmoder och Anna Samuelsson. Förhoppningsvis blir det fler böcker om Liv i framtiden.

Foto: Hedda Themner

Linköping2021-12-09 19:44

Kompisarna och organen Siv Slida, Maggie Magsäck och Halil Hormon är också med i boken "Liv Livmoder bygger en bebis". Det är den andra barnboken om kroppen som Anna Samuelsson och Maja Meurling ger ut från sitt eget förlag i Linköping. 

– Boken handlar om vår karaktär Liv Livmoder som man känner igen från den första boken "Liv Livmoder får mens". Liv börjar fundera på vad som är poängen med menscykeln. Då berättar Hjördis Hjärna att mensen är till för att man ska kunna få bebisar, säger Maja Meurling.

undefined
Liv livmoder bygger en bebis är uppföljaren till deras första bok Liv Livmoder får mens.

Historien fortsätter och läsaren får följa med organen när de vänjer sig vid bebisen i magen. Siv Slida är orolig för hur bebisen ska komma ut egentligen. Men allra först hittar några spermier fram till Liv mitt under ägglossningen.

– För oss är det väldigt viktigt att livmodern får en aktiv roll. Det här är det största som en livmoder kan göra, att bygga ett nytt liv. Det är inte så mycket snack om själva livmodern över lag när man pratar om graviditet. Den brukar få en passiv roll och de som är aktiva är spermierna i det här racet. 

undefined
I boken har livmodern en aktiv roll. Det är viktigt tycker Anna och Maja.

Boken är skriven för barn som är mellan tre och sex år gamla. Det har varit viktigt för Anna och Maja att alla ska känna sig inkluderade i berättelsen. De har fått glada tillrop från läsare som uppskattar att alla barn kan identifiera sig med något i boken.

– Vi fortsätter med vårt könsneutrala perspektiv, säger Anna.

– Vi berättar också om olika sätt som spermierna kan komma in i kroppen på. Det kan vara från en snopp, men det kan också ske i ett provrör eller komma från en doktor med en spruta, säger Maja.

undefined
Liv livmoders kompisar påverkas på olika sätt av bebisen. Hjärnan förklarar vad som händer medan blåsan och tarmarna får det trångt.

Anna står för texten i boken och Maja för illustrationerna. De båda var intresserade av mens ur ett feministiskt perspektiv redan innan de skrev den första boken. De träffades genom föreningen Lingonkollektivet som jobbade med jämställdhets- och mångfaldsfrågor som var kopplade till just mens.

Skrivandet har alltid funnits med för Anna. I föreningen började hon bolla en historia om mens med de andra medlemmarna och de gillade idén. Maja har en bakgrund i design och formgivning. När hon anslöt sig till Lingonkollektivet frågade Anna direkt om hon ville vara med på projektet med Liv Livmoder.

Nu har de alltså gett ut sin andra bok. Och det finns många idéer på fler ämnen att skriva om. Liv Livmoder och hennes organkompisar kanske får vara med om ännu fler äventyr i framtiden.

undefined
Liv livmoder och de andra organen blir lite oroliga när bebisen växer, men allt går som det ska.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!