Linnéa sade upp sig från polisen – skrev bok om hållbar mat

Från att ha arbetat med grova brott till att skriva en bok om hållbar, växtbaserad mat. Linnéa Malm sa upp sig från sitt jobb hos polisen i Linköping till egentligen ingenting. Ett val som kan tyckas skrämmande för andra men som kom naturligt för Linnéa; utan ett arbete som tar upp stor en del av vardagen har hon gjort verklighet av drömmen om att utbilda sig själv och andra inom hållbar kost och hälsa med boken "Verktyg för bättre matvanor".

Linnéa Malma svarar på frågan om vilka hennes tre hållbara favoritrecept är och varför. Hon visar även hur man enkelt kan laga nyttiga havrescones med en hemmagjord tofuspread. Receptet: Miniscones med havre och solroskärnor • 200 gram fiberhavregryn • 45 g solroskärnor • 0,5 tsk salt • 1 tsk bakpulver • 1,5 tsk agavesirap • 2 msk rapsolja • 2,5 dl vegetabilisk mjölk Sätt ugnen på 200°C. Blanda havregrynen med solroskärnor och övriga torra ingredienser. Tillsätt agavesirap, olja och mjölk. Rör ihop till en klibbig deg. Låt gärna stå några minuter innan du sedan gör sex lika stora scones. Toppa med sesamfrön och nagga dem med gaffel och grädda i ugnen i ca 25 minuter. Låt sconesen svalna innan du skär i dem. Jag äter dem som de är, med ett tjockt lager pålägg! Tofuspread • 400 g fast tofu • 4 msk olja, gärna 2 msk kallpressad oliv/rapsolja och 2 msk neutral • ca 10 st gröna eller svarta urkärnade oliver • 10–12 basilikablad • 1 vitlöksklyfta • 2–4 krm salt • nymald svartpeppar Tips: Gillar du inte oliver kan du välja att istället ha i t ex 10–12 soltorkade tomater. Du kan också byta ut basilika mot andra örter du gillar mer. Testa dig fram! Krama försiktigt ur överflödig vätska ur tofun. Tärna den sedan i kuber. Lägg i tofu, oliver, hackad vitlöksklyfta, basilika, salt, peppar och olja i en mixer. Fungerar lika bra med stavmixer i en hög bunke Mixa allt tills det är slätt. Tofuspreaden är godare när den fått stå några timmar i kylen. Servera på nybakt bröd med grönsaker. Förvara i kylen. Håller sig 4–7 dagar.

Foto: Pella-Maria Petersson

Linköping2024-07-25 19:00

Ett av Linnéa Malms första jobb var på rättspsykiatrin, ett arbete som fick henne att inse att hon var nyfiken på vad det är som får människor att begå hemska brott.

– Det fick mig att bli intresserad av kriminologi, så jag började studera det på Örebros universitet. Till en början pendlade jag från Katrineholm, som jag kommer ifrån, till Örebro, men när jag skulle skriva min kandidatuppsats flyttade jag dit. Efter min examen sökte jag jobb och blev anställd hos polisen här i Linköping. Först arbetade jag på ledningscentralen, alltså 112. Det var spännande men det är hög stressnivå och man måste hantera tunga ärenden, likaså är man först på plats när allt händer, fast via telefonen.

– Mitt mål då var att arbeta med brottsutredning och att få jobba med de tyngsta brotten. Till sist fick jag arbeta med grova brott, våld i nära relation och barn. Men när jag kom tillbaka från mammaledighet efter min andra son så arbetade jag nästan bara med barnutredningar, vilket inte var någonting jag hade sökt mig till. Jag kände att jag kunde jobba med vad som helst men gärna inte barn. Det funkade ju bra, jag tog inte med mig jobbet hem eller så, men många av ärendena var med barn i min sons ålder, alltså nyfödda, säger Linnéa.

undefined
Linnéa Malm träffade även sin sambo när hon jobbade hos polisen i Linköping. Kollegorna blev fort förälskade i varandra och inom kort föddes deras första son.

Efter att Linnéa blev mamma och började närma sig 30-årsåldern funderade hon alltmer på vad hon faktiskt ville göra med sitt liv. Det var då hon började meditera.

– Jag har alltid varit en stressad person och jag ville ändra på det så att jag kunde bli en mer närvarande och lugn mamma till mina barn. Så jag började meditera vilket hjälpte mig landa i vad jag faktiskt vill göra med mitt liv. Det är nog lätt att tänka på vad man borde vilja göra, men det är nog sällan som man faktiskt känner efter vad man vill göra.

– Jag sa upp mig från mitt jobb och efter det bestämde jag mig för att bli kostvetare. Innan jag blev mamma har valen i mitt liv varit baserade på känslor av press och prestation, men när jag fick mina barn så fick livet verkligen en ny mening. Det låter klyschigt men det var som att mitt liv började på riktigt då, säger Linnéa.

undefined
Under hela tiden som Linnéa Malm jobbade hos polisen i Linköping studerade hon även idrottsvetenskap, hållbarhet och tog en magister i kriminologi.

Linnéa studerade till kostvetare och startade sitt eget aktiebolag. Hon började med kostrådgivning och hade en del kunder. Men när utbildningen närmade sig sitt slut blev allting, småbarnslivet, studierna och företaget, lite för mycket.

– Jag skapade en digital kurs som jag kunde sälja för att även ha som passiv inkomst i stället. Lite visste jag att den kursen skulle komma att bli min kommande bok. Det gick till på det viset att jag pratade med min mamma om vad jag skulle göra med allt innehåll i den här kursen, som jag visste var bra och som jag ville skulle nå ut till andra. Hon tyckte att jag skulle skicka innehållet till ett bokförlag. 

– Jag sa bara "nej, jag tror ingen kommer vara intresserad". Men senare samma kväll när jag skrollade på sociala medier fick jag upp reklam från ett bokförlag som sökte manus. Jag tänkte att om det här är ett tecken nu så måste jag skicka in. Så jag slängde iväg ett manus till tre förlag. Det gick några månader och jag hade nästan glömt bort saken när jag plötsligt fick ett mejl från två av förlagen som säger att de vill ge ut boken, säger Linnéa. 

undefined
"Min bok innehåller växtbaserade recept där man enkelt kan lägga till animaliska produkter om man vill." säger Linnéa Malm.

Varför är hållbarhet viktigt för dig?

– Jag mår väldigt bra av att vara ute i naturen så det blev självklart för mig att jag skulle lära mig och andra om hur man ska ta hand om den enda planeten vi har. Sedan integrerade jag mat i det, delvis eftersom jag älskar att äta mat, men även för att hållbarhet och mat är för mig samma sak. Det är chockerande hur våra matvanor påverkar planeten och hur få som faktiskt tar aktiva val för att motverka det. Väljer man hållbar mat får man ju alltid hälsosam mat också, så det är en win-Win. Vi lever i ett samhälle där maten blir mer och mer processad och kommer så långt ifrån ursprungsråvaran som det bara går. Därför handlar min bok om att äta naturliga råvaror, mat utan innehållsförteckning. Det märks att vi lever i ett stressat samhälle där folk väljer att äta halvfabrikat som är snabbt att värma på. 

Linnéa Malms bok "Verktyg för bättre matvanor" kommer ut i höst. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!