Priset delas varje år ut av Mensa till någon som uppfyller organisationens syfte: ”Att identifiera och främja mänsklig intelligens så att denna kan komma mänskligheten till godo."
Anders och Måns får priset för att i 20 års tid ha lyft kunskap på ett lätt och underhållande sätt. Bland annat i podcasten "Hur funkar det?".
"Med sitt retoriskt enkla sätt når Anders och Måns ut med kunskap till en bred publik och bidrar med samhällsnyttig information", skriver Mensa i motiveringen.
Det är första gången priset går till en humorakt.
Vi ringer upp Anders Johansson.
Stort grattis!
– Tack!
Kom det som en överraskning?
– Fullständig överraskning. Vi trodde de skulle fråga om vi ville vara konferencierer på prisutdelningen när de ringde. Men så var det inte.
Hur känns det?
– Nej men det... Vi får ju inte priset för att vi är extra smarta, men det värmer ändå. Att de tycker vi hittat ett sätt att väcka folks nyfikenhet. Det känns viktigt. Jag tror nyfikenheten gör folk gladare och att man tar bättre hand om varandra. Så jag är jätteglad. Det finns massor av priser för den som gör roligast skämt, men det här är fint på ett annat sätt. Det är jätteroligt.
Vi östgötar målas ofta upp som lite dumma i media – kan det här vara vändningen?
– Haha, nej. Det tror jag verkligen inte. Utåt sett är det kört för oss.
Bland tidigare pristagare finns hjärnforskare, matematiker, författare, etc – vad tänker du om att priset delas ut till komiker?
– Det är inte en dag för tidigt. Mig undantaget är det ju alltid komiker som vinner "På spåret", till exempel. Och min upplevelse är att duktiga komiker är allmänt allmänbildade. Det finns mycket som visar på att humor korrelerar med intelligens.
– Nu var det återigen inte för att vi var smarta som vi fick priset. Men jag tycker inte det är helt fel tänkt att ge det till komiker.
När du var liten och gick i skolan i Linköping, hade du kunnat tänka dig att du en dag skulle få pris av Mensa?
– Nej. Jag ägnade hela min uppväxt åt att spela punkmusik, så jag skaffade mig stora kunskapsluckor. Hela mitt yrkesförvärv har handlat om att dölja mitt bildningkomplex, så, nej, det trodde jag verkligen inte.
– Under en tid, när jag var yngre, tänkte jag faktiskt att jag skulle bli läkare. Så jag bestämde mig för att läsa ifatt de naturvetenskapliga ämnena som jag missat i skolan. Då minns jag att min fysiklärare en gång bjöd med mig på en fika och suckande frågade: "Ja du, Anders. Vad ska du göra med ditt liv?". Haha. Han tyckte nog inte att jag klarade det där så bra.
– Men nu är det jag som sitter i riksradio och förklarar fysik, så tji fick han!
Vilken skola gick du på?
– Vidingsjöskolan. Sedan, numera rivna, Österbergaskolan. Sedan S:t Larsskolan, som också är riven. Jag hörde att de hade planer på att riva Vidingsjöskolan också, haha. De river väldigt mycket skolor i Linköping.
Det är Anders Johansson-effekten.
– Just det, haha.
Vad ska du göra nu framöver?
– Nu ska jag skriva färdigt min show "Alla känner Ankan", som har premiär i september. Och så rullar podden på som vanligt.
Inget mer "På spåret"?
– Nej, nu har jag varit med så många gånger så nu får de hitta någon annan.
Slutligen – hur ska priset firas?
– Jag firade ganska rejält på prisutdelningen i Sundsvall, så det får nog vara bra där. Men däremot kommer jag att fortsätta bära det här priset med mig. Jag är väldigt stolt över det här. Det sitter fint i CV:t.