Under tre kvällar i november kommer bandet 500 mil, bestående av Christel Valsinger och Anna Charlotta Gunnarson, frossa i 1980-talets musik och estetik. I föreställningen "Popdrömmar" berättar musikjournalisterna hur det var att växa upp som tjej i småstäder, men med längtan efter att komma närmare popmusiken. Radioprogram som Trackslistan och tidningar som Okej blir som lotsar i detta glittrande årtionde, men som också förmedlar vissa galna ideal.
– Okej var en sådan tidning som skrev om allt. Det stod om både kreddiga The Smiths och mainstream Carola, det var inte så att man skrev om det ena eller det andra. Men å andra sidan var det en tidning som braskade på med bildtexter och bilder som jag tror att unga människor i dag skulle gapa om de såg hur det såg ut. Kvinnliga artister beskrevs efter sina utseenden och lite nedvärderande. Det var en smått förvirrande tid att skaffa sig en identitet i om man, som jag, var en tjej i 12-årsåldern. Jag ville vara i den där världen men jag visste inte vem jag skulle vara, säger Christel Valsinger när Corren når henne mellan repetitionerna till föreställningen.
Varför vill ni göra en sådan här föreställning?
– Vi tycker att det här är en oberättad historia. De finns många som gör tillbakablickar på sin uppväxt och hur musiken såg ut på 80- och 90-talet. Men vi har aldrig hört några kvinnor berätta perspektivet av att det inte var lika självklart att bara dra på sig ett instrument och börja spela. Föreställningen visar både det onda och det goda med 80-talet.
Ja, för även om föreställningen innehåller en hel del kritik mot hur samhället såg ut så kommer det även vara en stor portion skratt och igenkänning, enligt Christel Valsinger.
– Jag tror att jättemånga, framför allt kvinnor, kommer känna att vi talar till dem. I musik musiken som vi spelar men också i dåtidens ideal med permanenter och solariebrännor.
Hur kommer formatet att vara - spelar ni er själva på 1980-talet med tidstypiska kläder?
– Nej, vi spökar inte ut oss, det är inte teater på det sättet. Det kommer vara samtal, musik, bilder, minnen och interaktion med publiken. Föreställningen liknar lite livepoddformatet. Vi släppte en EP precis i början av pandemin och när vi inte kunde åka ut och spela så startade vi 500 mil-podden i stället, där vi pratade om varje låt på EP:n. Och den handlade ganska mycket om 80-talet och kalla kriget, så då pratade vi mycket om oss som unga och där såddes fröet till att göra en föreställning.
Till föreställningen har 500 mil släppt låten "Ettan på Tracks", som är som ett ledmotiv till "Popdrömmar". Låten är en 80-talsballad om det hopp som radioprogrammet Trackslistan tände. För Linköpingspubliken är ju Christel Valsinger även känd som gitarrist i popbandet The Pusjkins. Bandet hade sin storhetstid på 1990-talet, men verkar vara med på ett litet hörn i föreställningen också.
– Det kommer vara en framåtblick i slutet av föreställningen, om vad som hände med oss efter 80-talet. Men mer än så vill jag inte säga, säger Christel Valsinger hemlighetsfullt.
Om du vill se "Popdrömmar" så spelas föreställningen på ABF-huset i Stockholm den 8, 15, 22 november, 6 december samt 17 januari.