Joanne tar med sig en köttbulle till USA

Konstnären Joanne Hoffsten är just nu på väg till USA, tillsammans med en köttbulle i frigolit, för att representera Linköping.

Joanne Hoffsten berättar att det känns stort att får presentera Linköping i landet hon föddes i.

Joanne Hoffsten berättar att det känns stort att får presentera Linköping i landet hon föddes i.

Foto: Privat

Linköping2024-01-31 05:00

Konstnären och Linköpingsbon Joanne Hoffsten är i skrivande stund på väg till Palo Alto i Kalifornien för att representera Linköping. Under februari och mars bjuder staden in sina åtta vänorter runt om i världen, varav en är Linköping, för en konstutställning. 

För att få fram Linköpings representant arrangerade kommunen en tävling. Uppdraget: Skapa ett konstverk baserat på en maträtt från ditt land.

Joanne Hoffsten nappade på idén och började grubbla på vad hon tänker att svenskar älskar mest. De svenska köttbullarna.

– I början tänkte jag göra en kanelbulle men det har vi i USA så det blir inte lika kul. Sen kom jag på köttbullar med potatis och lingonsylt, och det är ju fantastiskt, säger Joanne som själv är från USA.

Joanne berättar att den populära rätten inte finns i USA. Självklart går den att köpa på Ikea men i USA skulle man aldrig få för sig att servera rätten med brunsås. När hon har haft vänner och familj över från USA har de snabbt blivit förtjusta i brunsåsen, ärtorna och lingonsylten. I USA serveras köttbullarna på det italienska sättet med pasta och tomatsås.

undefined
Joanne Hoffsten berättar att det känns stort att får presentera Linköping i landet hon föddes i.

– Jag är den enda konstnären som har gjort ett tredimensionellt konstverk och inte tagit en bild på maträtten, så de på konstcentret i Palo Alto ville jättegärna se konstverket. Tyvärr kunde jag inte hitta en resväska som var tillräckligt stor för den, så konsthallen Passagen, som höll i tävlingen, hjälper mig att frakta den.

Konstverket är gjort av frigolit och små glaspärlor i olika färger som representerar de olika tillbehören i rätten. Grönt representerar ärtorna och rött är lingonen. På skulpturen syns även små fastklistrade bilder på köttbullar, potatismos och ärtor. Formen efterliknar formen på en korall som representerar Kalifornien. I veckan åker den 66 gånger 52 centimeter stora skulpturen över Atlanten för att representera Sverige.

undefined
När konstverket är tillbaka till Linköping vill Joanne att alla ska kunna titta på och ta del av den.

– Jag känner mig otroligt hedrad att få representera vår stad i Palo Alto. Kronprinsessan Victoria kommer vara där och det känns riktigt roligt, och det ska bli spännande att se maten från de andra länderna.

Joanne Hoffsten är född och uppvuxen i Buffalo, New York. Hon flyttade senare till Polen för att studera. Där träffade hon sin man Lars Hoffsten som hon flyttade till Linköping med 1989. Hon är bland annat känd för sitt konstverk paviljongen i Trädgårdsföreningen och för "Love Bench" utanför Konsert & Kongress.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!