Cecilia Düringer gör succé i "På spåret"

Cecilia Düringer från Linköping och Jonatan Unge utklassade motståndet i sin andra match i "På spåret". Nu jobbar hon på ett avsnitt av podcasten P3 Historia som handlar mycket om hemstaden.

Jonatan Unge och Cecilia Düringer är vidare från gruppspelet i På spåret, efter att ha utklassat Farah Abadi och Johan Glans.

Jonatan Unge och Cecilia Düringer är vidare från gruppspelet i På spåret, efter att ha utklassat Farah Abadi och Johan Glans.

Foto: Bo Håkansson/SVT

Linköping2022-01-29 07:06

– Man kan ju få 60 poäng, så det var inte så fantastiskt med 51, säger Cecilia Düringer och skrattar. Hon tillägger att det så klart var jätteroligt att få så höga poäng. Och att man måste ha lite tur med frågorna.

Hon är läraren från Flistad utanför Linköping som nu bor i Stockholm, och tillsammans med Jonatan Unge har hon imponerat på hela Sverige. Den 21 januari sändes programmet av På spåret där paret tävlade för andra gången den här säsongen. Motståndarna var Farah Abadi och Johan Glans. Unge satte stämningen för kvällen när han deklarerade att det var en hatmatch.

Men särskilt spännande blev det aldrig mellan lagen, för Cecilia och Jonatan sopade mattan med den andra duon. Bara sekunder efter att Kristian Luuk för första gången under kvällen frågat "Vart är vi på väg", så lyckades Cecilia knäcka de två första ledtrådarna och Jonatan drog på tio poäng. De var på väg till Boston.

– Varje gång man drar så är det väldigt nervöst. Man tror att man kanske har hittat rätt men man är aldrig säker. Men på Boston kände jag mig egentligen ganska säker. Jag har skrålat med till låten "More than a feeling" med Boston jättemånga gånger. Och jag har koll på den amerikanska revolutionen.

Det var ändå Jonatan som drog i nödbromsen. Efter att laget fått en nolla på sitt första resmål i den första matchen vågade inte Cecilia chansa. Men Unge som har varit med i programmet tidigare var mer våghalsig. 

– Jonatan är modig. Hade jag suttit där själv så hade jag inte dragit förrän på två poäng. Det är underbart att ha en sådan partner som rycker när han får feeling. Jonatan är verkligen en fantastisk partner. Jag skulle inte vilja ha med mig någon annan i den där buren.

undefined
Cecilia Düringer berättar att det är väldigt trevlig stämning när de spelar in frågesporten.

Det hon var mest nervös för att få frågor om i programmet var hennes två paradämnen: historia och litteratur. Tanken på att inte kunna svara rätt i hennes specialområden var skrämmande.

– Det är kanske en av de minst friska saker man kan göra, att sätta sig i buren och vara med i programmet. Så det känns skönt att vi inte har gjort bort oss fullständigt.

När Cecilia inte sitter inspärrad i en tågbur och svettas så skriver hon läroböcker och är programledare samt skriver manus för podden P3 historia. Lärarjobbet ligger på hyllan just nu, det hinns inte med. Men i framtiden vill hon ta upp det igen, yrket ligger henne väldigt varmt om hjärtat. Hon har också sina gamla lärare på Folkungaskolan att tacka för att hon tagit sig dit hon är i dag.

– Jag vill hylla mina egna lärare som öppnade vägen för mig till det som jag gör i dag. Hade jag inte gått på Folkungaskolan i Linköping och inte haft Åke Öberg i historia eller Karin Sundström i svenska så hade jag nog inte gjort de val i livet som jag har gjort. Jag tror att det har varit avgörande, de öppnade världar för mig som jag inte hade haft tillgång till tidigare.

I historiepodden som hon leder har hon blivit en välkänd röst. Programmet skapades 2017 för att nå ut till målgruppen 16-24. Det skulle vara gymnasienivå och utan krav på förkunskaper. Men i dag lyssnar många fler och äldre på podden. Varje avsnitt handlar om en historisk person och det är spännande och stämningsfull lyssning.

– Vi vill berätta på ett sätt som är medryckande. Det gör vi dels genom att skriva spännande manus, men också genom att vi ljudlägger för att hålla lyssnaren på tårna. Ibland tokar vi till det lite och kan låta Gustav Vasa dansa loss till Kanye West.

I avsnittet om Heliga Birgitta finns mycket om Östergötland med. Cecilia tycker att det är extra roligt att skriva om hemtrakterna, och östgötaslättens vackra somrar var med i avsnittet om helgonet. Man hör inte på Cecilia att hon faktiskt är östgöte, men hon funderade på att läsa in just avsnittet om Heliga Birgitta på sin hemdialekt.

– Jag försöker smyga in Östergötland så mycket jag bara kan. En av mina producenter hade den dåliga smaken att ifrågasätta ett uttal. Han tyckte att sjön Boren skulle uttalas "Båren". Hur kan man utmana en östgöte på en östgötsk sjö, det gör man bara inte, säger Cecilia och skrattar.

Mer kopplingar till Linköping kommer i podden. Just nu arbetar de med ett avsnitt om Karl IX som kommer ut om någon månad.

– Det kommer att handla både om slaget vid Stångebro och Linköpings blodbad. Då får Linköping stor uppmärksamhet i P3 Historia.

På spåret

Den 5 september 1987 sändes det första avsnittet av frågesporten På spåret på SVT. Programmet har sänds varje år sedan dess, förutom 1989, 1992 och 1994.

Tävlingen går ut på att två lag möter varandra i frågor om olika städer. Under varje avsnitt sker tre resor. Då ska de tävlande så snabbt som möjligt lista ut var resan är på väg. Till sin hjälp får de se landskapet där, oftast, ett tåg åker. De får också kluriga ledtrådar och ordvitsar. Ju tidigare lagen drar desto fler poäng får de.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!