På två stora bildskärmar kan den som besöker Linköpings slotts- och domkyrkomuseum se hur slottet vuxit fram genom århundradena, från en ganska anspråkslös biskopsborg på 1100-talet, via 1500-talets Vasaslott till dagens landshövdingeresidens.
Det går att snurra de sju bilderna från olika tidsepoker för att se slottet från alla tänkbara vinklar, ta del av valfritt antal informationstexter och zooma in på detaljer. På 2000-talsversionen går det till och med att se vad landshövdingen – som faktiskt bebor samma våning som biskop Gisle gjorde på 1100-talet – har för lampor i fönstren.
Museichefen Christel Storm fullkomligt bubblar av entusiasm inför de nya möjligheter som tekniken bjuder.
– Jag tror inte att Linköpingsborna har förstått vilken fantastisk historia de har, vad mycket de har att vara stolta över. Nu kan vi visa dem det, säger hon.
Arbetet med att skapa 3D-modellerna har tagit ett år och har gjorts med hjälp av ett bidrag på 1,5 miljoner kronor från Westman-Wernerska stiftelsen. Linköpingsföretaget Spotscale började med att scanna in slottet med drönare. Christel Storm och arkeologen Eva Modén grävde fram den information som behövdes och sedan tog Norrköpingsföretaget Interspectral vid.
Interspectral har ett 100-tal kunder i ett 30-tal länder och gör allt möjligt från interaktiva 3D-modeller av mumier till virtuella grodor som studenter kan dissekera i stället för riktiga. Vd Louise Lennersten beskriver projektet i Linköping som superkul.
– Det är så häftigt att ett litet, lokalt museum nu har samma teknik som till exempel British Museum i London och Field museum i Chicago, säger hon.
Egentligen skulle de interaktiva 3D-nyheterna ha invigts med pompa och ståt på museets 20-årsjubileum den 20 mars. Men samma dag fick museet stängas på grund av coronapandemin och sedan dess har det varit stängt.
– I flera månader har jag gått här själv och dragit fram och tillbaka i bilderna på skärmen. Men den 22 juni öppnar vi äntligen för allmänheten och sedan har vi öppet varenda dag hela sommaren, berättar Christel Storm.
Nästa steg blir förmodligen att lägga till domkyrkan i 3D-utställningen. Spotscale har redan scannat in den.
– Domkyrkan och slottet hör ju ihop. När Johan III byggde ut slottet gjorde han inget kyrkorum. Det gjorde han i alla andra Vasaborgar, men inte här för han hade ju så nära till domkyrkan, säger Christel.