Butikschefen Monika Gustavsson beskriver Linköpings bokhandeln som ett annorlunda koncept. Här satsar de inte bara på bokförsäljning utan också på kulturevenemang. Minst en gång i veckan försöker de styra upp författarsamtal eller andra litteraturrelaterade event. Under det första året har de bland annat gästats av Alexander Schulman och Jan Guillou, men också av lokala författare.
– Man kanske inte bara kommer hit för att köpa böcker utan också för att få en upplevelse, säger Monika Gustavsson.
Bokhandeln ägs av det lokala bokförlaget Dibb och Monika Gustavsson berättar att grundarna var måna om att det skulle finnas en lokal bokhandel och en central mötesplats för kulturevenemang. Den som möjliggjorde bokhandeln menar hon var fastighetsmiljardären Michael Cocozza, som gick in med ett lån. Han säger till branschtidningen Svensk bokhandel att förhoppningen var att få tillbaka en trevligare stad med större kulturutbud. Cocozza är styrelseordförande i Dibb men säger i samma artikel att han inte kommer ha någon annan roll än som kund i butiken.
Bokhandeln är med sina 1200 kvadratmeter bland de största i landet. Monika Gustavsson säger att man satsar på ett brett sortiment för att nå en bred målgrupp.
– Hit ska alla känna sig välkomna.
För att hitta ett bra sortiment av titlar har de både förlitat sig på anställda som har kunskap om olika litteraturområden och frågat kunderna vad de vill ha. Under Närconfestivalen tog de till exempel in många mangatitlar och de har en egen hylla reserverad för lokal litteratur.
Den bok som sålt i minst exemplar är ett Freudindex för dryga 900 kronor. Inte särskilt kommersiellt, men den ska ändå finnas i en bokhandel, säger Johan Zieger som jobbar i butiken.
Monika Gustavsson menar att det första året har gått över förväntan.
– Vi har märkt att många kunde återkommer eftersom att vi har ett bra utbud av böcker och det är en trevlig miljö att vistas i.
Det rådande omvärldsläget med krig i Ukraina och lågkonjuntur har inte gått obemärkt förbi, men butikschefens uppfattning är ändå att det funkar att sälja böcker även när många har en sämre ekonomi.
– Det känns som att många ändå unnar sig en bok, säger hon.
I veckan kommer bokhandeln fira ettårsjubileet med event och författarsamtal varje dag.