Kristina Edlund är fast besluten att göra Linköping till en mer attraktiv filmstad.
– Det har blivit tydligt för alla att det inte finns någon fungerande struktur här, det behöver vi se över. Vi i Koalition för Linköping (S, MP och L) är mycket positiva till olika typer av filmprojekt.
Så du hoppas att den planerade Kallentoft-serien inte är en engångsföreteelse?– Nej, vi vill säkerställa att Linköping kan vara en stad där det är möjligt att spela in film i framtiden.
Något som ofta dykt upp i diskussionen kring filmatiseringen av Mons Kallentofts böcker är ordet "filmfond" och Linköpings kommuns avsaknad av en sådan.
I grannstaden Norrköping finns sedan två år tillbaka en kommunal filmfond, baserad på skattepengar och som ska främja film- och TV-inspelningar i staden. Syftet med fonden beskrivs som följande: "att skapa ett hållbart och attraktivt filmproduktionsklimat med stor lyskraft lokalt, nationellt och på sikt även internationellt. Filmfonden ska berika näringsliv, utbildning och kulturliv samt förstärka Norrköpings roll som ledande i regionens filmliv".
Under den rådande mandatperioden har fonden fått totalt 12 miljoner kronor att hantera. Nu, lite mer än två år senare, har totalt 51 ansökningar kommit in och 35 av dessa har blivit beviljade med antingen utvecklings- eller produktionsstöd. Av de 12 miljonerna har 6,8 miljoner kronor hittills betalats ut.
– Det fanns ett tryck och ett sug efter en sådan här satsning eftersom det finns många filmare i Norrköping, säger Johan Karlsson som jobbar med Norrköpings filmfond.
Under hösten har diskussionen kring filmatiseringen gått varm i Linköping. Kommunen beslutade att sponsra projektet men stoppades av förvaltningsrätten. Något som kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S) har tryckt på är de potentiella fördelarna för staden Linköping som skulle komma av att spela in här.
Och att skapa nytta för kommunen är ett krav för Norrköpings filmfond.
– Vi har en kommunallag att förhålla oss till och den säger att bidragen måste komma Norrköping till dels. De sätt en filmproduktion kan skapa nytta för staden är till exempel att filmbolagen spenderar pengar och att de aktiverar lokala branschförmågor vilket ökar sysselsättningen, säger Johan Karlsson.
Enligt filmfondens prognos har de 35 beviljade projekten en total budget på 135 miljoner kronor, varav 24,9 miljoner kronor beräknas spenderas i Norrköping.
– Om man ställer de cirka 25 miljoner kronorna mot våra 6,8 miljoner som vi bidragit med får vi tillbaka 3,6 kronor på varje spenderad krona. Det är också ungefär hur det har sett ut i andra regioner som har filmfonder.
Johan Karlsson har följt diskussionerna om Kallentoft-serien i Linköping. Han tycker att det är synd att det blev som det blev, men hoppas att inspelningen kan bli av ändå.
– Det tror jag skulle gagna hela regionen och indirekt oss i Norrköping, där många filmare finns.
Kristina Edlund säger att en filmfond skulle kunna bli aktuell även i Linköping.
– Det är ett exempel som vi tittar på. Om det blir precis som i Norrköping vet jag inte, vi ska låta tjänstepersoner titta på olika alternativ. Vi tittar på hur flera andra platser i landet, till exempel Stockholm och Ystad, har gjort. Sen är ju Linköping den största staden i Östergötland och vi känner ett ansvar att hjälpa till att locka filmproduktioner till hela regionen.
Men just nu är alla former av kommunalt stöd till just Kallentoft-serien helt avblåsta?– Ja, vi har fått en dom att förhålla oss till. Men jag hoppas verkligen att de väljer att filma i Linköping.
Kommunalrådet Paul Lindvall (M) är inte sugen på att väcka någon diskussion om en filmfond.
– Jag tycker att det vore direkt olämpligt att göra det just nu, speciellt efter att de styrande har visat sig vara ovarsamma med gemensamma medel. Det får gärna spelas in filmer här men då ska de finansieras kommersiellt, inte med hjälp av skattepengar.