Linköping lanserar stöd till coronadrabbad kultur

Kultur- och nöjeslivet har drabbats hårt av pandemin och restriktionerna. Nu lanserar Linköping kommun ett stöd på fem miljoner kronor för att hjälpa lokala aktörer och arrangörer att överleva.

Gustaf Appelberg (L), ordförande i Linköpings kultur- och fritidsnämnd, är glad över stödet till lokala kulturaktörer. Pengarna kommer från kommunstyrelsens resursmedel.

Gustaf Appelberg (L), ordförande i Linköpings kultur- och fritidsnämnd, är glad över stödet till lokala kulturaktörer. Pengarna kommer från kommunstyrelsens resursmedel.

Foto: Fredrik Kylberg

Linköping2020-10-28 15:30

– Jag är glad för det här stödet vi har lyckats utverka, säger Gustaf Appelberg (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Sedan smittspridningen tog fart på allvar i mars har teaterföreställningar, konserter, författarsamtal och nästan allt annat ställts in. Efter sommaren har många anpassat sig till restriktionerna och spelat för högst 50 personer. Därmed har kulturen hållits levande, men inkomsterna blir i längden ohållbart små.

För ett par veckor sedan blev det klart med kommunens stöd till idrotten, som också påverkats negativt av publikrestriktionerna, och nu är det kulturens tur. Stödet riktar sig till privata aktörer. Offentliga institutioner som Skylten, Agora och Arbis tar kommunen redan hand om på andra sätt.

Stödet har två delar:

Tre miljoner kronor riktas dels till aktörer som producerar och arrangerar kultur (till exempel teatergrupper) och dels till kulturella mötesplatser (exempelvis bygdegårdar).

Två miljoner kronor går till arbetsstipendier för enskilda kulturaktörer, för att de ska kunna fortsätta arbeta. 

– Det här är tänkt att hjälpa våra kulturaktörer att hålla näsan över vattenytan, säger Gustaf Appelberg som befarar att pandemin kommer att fortsätta påverka oss länge till.

Kultur och fritidsförvaltningen arbetar nu med att ta fram regler och sökkriterier. I nästa vecka väntas mer information. 

De statliga kulturstöden har kritiserats för att de som jobbar med infrastrukturen runt kulturen, som ljud- och ljustekniker till exempel, blivit utan stöd. Men i Linköping ska de kunna söka arbetsstipendierna.

– De är livsviktiga för kulturen även om de inte själva står på scenen, säger Gustaf Appelberg.

Han är orolig för vad som ska hända med kulturlivet på sikt, om fortsatta restriktioner gör att vi inte kan gå på konsert, teater eller bio och i stället vänjer oss vid att sitta hemma med Spotify och Netflix.

– Det är utmärkt underhållning, men det händer något när vi upplever kultur tillsammans och pratar om det vi ser med varandra. Då ser man saker genom andra människors ögon och därmed lär man känna sig själv.

– Kulturupplevelser är därmed oerhört viktiga. Jag vill att fler ska få dessa fantastiska upplevelser. Det ger oss en empatisk utbildning som är viktig för vårt samhällskitt. Ju längre det här pågår, desto svårare är det att gå tillbaka.

Karta: Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!