Linköping går mot strömmen i orgelkrisen

Det kommer att bli tyst på bröllop och gudstjänster i framtiden om inte Svenska kyrkan rekryterar 700 nya organister och kantorer. Men i Linköping står ungdomar i kö för att lära sig spela kyrkorgel.

Linn Rubensson är en av eleverna i Linköpings domkyrkopastorats orgelskola. Alexandra Pilakouris är kyrkomusiker och lärare.

Linn Rubensson är en av eleverna i Linköpings domkyrkopastorats orgelskola. Alexandra Pilakouris är kyrkomusiker och lärare.

Foto: Fredrik Kylberg

Linköping2021-03-16 17:00

Minsta ljud förstärks och ekar mellan de månghundraåriga stenväggarna i Linköpings domkyrka. Nu, en vardagseftermiddag, är där tyst och nästan tomt. När Linn Rubenssons fingrar rör vid orgelns tangenter fylls hela den mäktiga medeltidskatedralen av musik.

Det är dags för lektion. Kyrkomusikern Alexandra Pilakouris, iförd visir för säkerhets skull, handleder sin elev. En diskret skylt informerar om att utbildning pågår. 

Den som spelar cello eller bastuba i kommunala musikskolan kan försöka sig fram i lite mindre rum med färre åhörare. Ska man lära sig spela kyrkorgel sker det offentligt. Kan det inte kännas pinsamt? 

– Lite, när det är mycket folk i kyrkan, säger Linn Rubensson, som spelar piano sedan tidigare och lockades in i kyrkorgelns värld av sin storebror.

Linköpings domkyrkopastorat drog igång sin utbildning 2017. Den vänder sig till barn och unga i åldern 8 till 25 år. 

– Vi började med 17 elever. Nu har vi 36 elever, det har växt lite termin för termin, och vi är elva lärare, berättar Alexandra Pilakouris.

Det är en satsning som behövs. Svenska kyrkan måste rekrytera 700 nya organister fram till år 2030 för att inte Sveriges 3400 kyrkorglar ska tystna. Härom veckan drogs aktionsplanen "Organister i framkant" igång. Men i Linköping har man alltså redan kommit en bit på väg. Öppet hus och prova-på-lektioner har fått fart på intresset för orgelskolan.  

– Och vi har en orgelklubb för att eleverna ska mötas, de behöver träffas och inspirera varandra. Ibland får de spela för varandra, ibland har vi gästlärare och ibland åker vi ut till andra kyrkor, berättar Alexandra Pilakouris och tillägger att undervisningen även utvecklar lärarna:

– Genom att lära ungdomar spela får man som organist bättre koll på hur man själv gör. Det blir en lärandeprocess som pågår hela livet.

Intresserade elever fortsätter termin efter termin, lär sig läsa noter och att spela ett annorlunda instrument. De som vill kan studera vidare på folkhögskola eller musikhögskola. 

För den som blir kyrkomusiker väntar ett yrkesliv där man leder körer, ackompanjerar psalmsång och jobbar många helger. Men det är ingen nackdel, tycker Alexandra Pilakouris: 

– En av de finaste sakerna med det här yrket är att man får vara med på alla de stora högtiderna, under bröllop och dop. 

Karta: Linköpings Domkyrka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!