Läsarna upplevde honom som en riktig inspiratör. Och det var en helt ny tanke honom.
Boken bygger i första hand på anteckningar som Torvald började skriva efter stroken.
– Jag förde anteckningar från dag ett. Jag kunde hjälpligt använda högerhanden även om det bara var jag som kunde läsa det jag skrivit, säger han.
Anteckningarna gjordes enbart för hans egen skull. Det är så han alltid har jobbat, strategiskt och strukturerat. Men han upptäckte att han hade stor nytta av anteckningarna i kontakten med vården.
–Jag begrep ju att de då också kunde göra nytta för andra i samma situation. Därför blev det en bok, säger han.
I och med att han själv upplevdes som en inspiratör började han fundera kring begreppet inspiration. De tankarna har nu resulterat i en andra bok; "Lilla inspirationsboken":
– Jag började tänka på vad inspiration kan innebära för livskvaliteten, vilka som inspirerat mig och vilka människor jag känner som jag tycker har förmåga att vara inspirerande.
Han hittade 14 personer – från 16 till 90 år – och de har svarat på en mängd frågor.
Svaren, som presenteras i boken, har sedan analyserats av Torvald som också ger tips om hur läsaren utifrån frågeställningarna kan jobba med olika förhållningssätt i sin vardag.
Analyserna gör han med de kunskaper han har från sitt yrkesliv där han under mer än 20 år drev ett företag som sysslade med företags- och personlighetsutveckling, personlig planering och rekrytering.
Han jobbade också en tid på universitetet där han också skrev en doktorsavhandling.
– Men det är över 40 år sedan och preskriberat nu, säger han och skrattar.
Vi träffas hemma i hans och hustrun Elisabets hem i Vikingstad. Båda är vaccinerade mot corona, men vi håller avstånd, träffas utomhus och gläder oss åt att solen värmer och fåglarna kvittrar där vi sitter på altanen som vetter mot en skogsdunge.
En väldigt inspirerande miljö, kort sagt.
Men vad är egentligen inspiration?
Ingen lätt fråga, enligt Torvald som säger att det ofta handlar om de små stegens princip.
– Jag har lärt mig att ta tillvara småsaker, på det sättet når man ständiga förbättringar och det inspirerar till ytterligare ansträngning men också till tacksamhet för det jag har uppnått.
I sin bok skriver han att engagemang, kreativitet, fokusering och högt tempo är faktorer som han lägger i ordet inspiration. Inspiratören å sin sida måste vara sympatisk och "på hugget". Att "idissla gammal skåpmat" gör inte någon till inspiratör, konstaterar han.
Lite förvånande kanske, slår han ett slag för rutinarbete som en bra grund för inspiration. Han skriver:"när man "nöter" med något kommer man ofta till en punkt när det lossnar och inspirationen kommer som ett "brev på posten".
Torvald är en tränande människa. Han har avverkat flera Vasalopp och Lidingölopp, sprang regelbundet flera mil i veckan och gav sig själv utmaningar som att plocka 10 liter blåbär på en timme när han var ute i skogen.
Efter stroken har han fortsatt sin träning. Minst tre timmar om dagen. Tidtagaruret han bär runt halsen finns inte där för ro skull. Han klockar alla sina aktiveter och för in noteringarna i datorn. Att se utvecklingen inspirerar honom.
Om det i dag inte är det viktigaste att plocka just 10 liter blåbär på en timma i skogen, så kan målet vara en liter.
Men ett mål måste han ha.
Utan det, ingen inspiration.