Kvinnliga kompositörer leder manskörer

Composition Award 2020 är nu öppen för anmälan. Finalisterna offentliggörs på den internationella kvinnodagen nästa år, där vinnaren får 50 000 kronor. Final blir det på offentlig konsert i april. Tävlingens syfte är att kvinnliga kompositörer ska skriva musik för manskörer - en annars ovanlig kombination.

Finaltrion från i fjol med Maria Löfberg, Cecilia Damström and Laura Stevens.

Finaltrion från i fjol med Maria Löfberg, Cecilia Damström and Laura Stevens.

Foto: Linköpings Studentkår

Linköping2019-07-02 16:00

Årets upplaga av internationella tävlingen Composition Award är den andra i sitt slag. Den första tävlingen, som även den upprättades av Linköpings Studentsångare, utfördes 2016. Då skickade över 20 kvinnliga kompositörer sina noter till juryn för bedömning.

Cecilia Damström från Finland kröntes då till vinnare framför svenska Maria Löfberg. Ännu större vinnare var nog ändå idén att få kvinnliga kompositörer att skriva mer musik åt manskörerna - där de första körerna grundades i studentstäder under en tid då endast män tilläts studera.

– Det är en ovanlig kombination fortfarande. Det kan man förundras över, eller inte, men det är klart att den mesta musik som finns inom manskör är skrivet av män. Säkert för att de själva har sjungit i kör och själva kommit på vilket fantastiskt instrument det är, säger Christina Hörnell, Director musices på Linköpings universitet och dirigent för manskören Linköpings Studentsångare.

Före Composition Award 2016 var det nästan omöjligt att hitta musik för manskör av kvinnliga kompositörer i körens notbibliotek.

– Vi har en systerkör på Linköpings universitet, Den akademiska damkören Linnea. De bjöd oss att medverka i deras nya konsertkoncept ”Ett knippe Kvinnokamp” 2015 med en önskan att vi skulle sjunga musik av kvinnliga komponister, berättar Christina Hörnell och fortsätter.

– Jag grävde efter repertoar i Studentsångarnas bibliotek och hittade endast en enda sång av en kvinnlig upphovsperson. Det var en text av Anna Maria Lenngren från 1700-talet som hette "Min hustrus skål". Den tog jag med till körens styrelsemöte och sa hallå grabbar, vad är det här? De tittade förvånat på mig och sa, - Men så här kan vi inte ha det, vad gör vi nu? Det här var upprinnelsen till idén att utlysa en tävling för att förnya vår repertoar och även till viss del vår världsbild.

Effekterna av upptäckten blev till tävlingen och effekterna av tävlingen syns redan.

– Det är inte bara så att antalet stycken av kvinnliga kompositörer för manskörer på förlagens hemsidor har blivit fler. Det innebär också att Cecilia Damström, som vann förra tävlingen, har fått fem eller sex beställningar från andra manskörer i runtom i världen. Det som ett tydligt kvitto på hennes konstnärskap men också på att det vi gör är både värdefullt och viktigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!