Kulturskatt i Kaga lyfts fram

En av länets äldsta kyrkor bär på kulturskatter utom synhåll för de flesta besökare. Nu blir det ändring på det, tack vare Pål Rydberg och Staffan Gustavsson.

Kontrastrikt. Pål Rydberg och Staffan Gustavsson visar fotografierna av Kagas väggmålningar. Vid 900 års ålder har de bleknat något.
– Vi har dragit upp kontrasten så mycket vi bara vågar, säger Pål Rydberg.

Kontrastrikt. Pål Rydberg och Staffan Gustavsson visar fotografierna av Kagas väggmålningar. Vid 900 års ålder har de bleknat något. – Vi har dragit upp kontrasten så mycket vi bara vågar, säger Pål Rydberg.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2014-07-26 06:00

Kaga kyrka uppfördes under tidigt 1100-tal och blev snabbt en central plats i medeltidens Östergötland. Kung Sverker den äldre och hans gemål Ulvhild ska har varit bosatta i trakten och kyrkan utrustades med en särskild kungsport och kungsläktare från vilken majestäterna deltog i gudstjänsten.

Praktfulla utsmyckningar hörde en kungskyrka som Kaga till. Målare utbildade i Tyskland anlitades för att pryda kyrkans murar med bibliska motiv. Berättelser från både Gamla och Nya testamentet skildras med stor färgrikedom i kalkmålningarna. Men tiden gick och idealen förändrades. På 1400-talet skulle kyrkor ha valv, så också Kaga. De gamla väggmålningarna hamnade på utsidan av de murade tegelvalven, uppe på det som blev kyrkans vind, och föll i glömska.

Imorgon invigs en utställning om Kaga kyrka som synliggör de gamla väggmålningarna. När Corren träffar fotografen Staffan Gustavsson och utställningsproducenten Pål Rydberg i kyrkboden har i alla fall den senare fullt upp med att färdigställa utställningen.

– Jag har ju egentligen gjort min del, säger Staffan Gustavsson och pekar på kyrkbodens väggar. I månader har han ålat runt bland bjälkarna på kyrkans vind för att komma åt att fotografera de gamla väggmålningarna. Av masonitskivor och spackel har Pål Rydberg byggt ett valv inne i kyrkboden för att hängningen av de fotografiska reproduktionerna ska påminna om originalens placering i kyrkan. Bildernas naturliga utseende bär inga spår av trånga utrymmen, krångliga vinklar eller knepig ljussättning.

– Det är många mått som krävs för att kunna korrigera fotografierna. Med Photoshop och mycket tålamod går det, säger Staffan Gustavsson.

Pål Rydberg har bland annat skapat utställningen vid Rökstenen och har dessutom guidat i Kaga kyrka i 15 år. Han erbjuder alltid en tur upp på vinden för att se de gamla väggmålningarna, men de lodräta trapporna och trånga passagerna utgör ett hinder för många.

– Jag hoppas verkligen att så många som möjligt får en chans att se det här. Vi borde skylta jättestort vid E4:an, det tar ju bara sju minuter att åka hit, säger Pål.

Det finns mycket skrivet om målningarna uppe på vinden i Kaga kyrka. Annat är det med de mönster som förskönar kyrkans valv. När valven byggdes var kungen borta och Kaga kyrka var en vanlig socken kyrka. Måhända var det traktens bönder som gav upphov den organiska folkkonst som gör Kaga kyrka till något alldeles extra.

– Det är så fritt! Här till exempel har konstnären bara smockat på med någon slags spindelvävsros, säger Pål Rydberg och pekar.

Valvmålningarna har också fått plats i den nya utställningen. Inne i kyrkboden har Pål Rydberg för hand kopierat flera av verken. Det är uppenbart att han har lagt ribban högt. I rummets mitt står en nygjord modell av kyrkan i lergods. Målade reproduktioner av detaljer från de gamla väggmålningarna och handskrivna informationstexter väntar på att bli klara och upphängda. Kommer han att hinna klart innan Martin Lönnebo ska inviga allt på söndag?

– Ja, det finns ju nätter, säger Pål Rydberg och ler.

Fotnot: Utställningen invigs av biskop emeritus Martin Lönnebo 27 juli kl 17 och håller sedan öppet under sommaren kl 9–16 på vardagar och kl 9–18 på helger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!