Humanistdygnet återuppstår efter år i träda

Efter att ha legat i träda sedan 2013 är det nu – äntligen skulle säkert många säga – dags för Humanistdygnet igen.

Konstnären Hasti Radpour deltar i lördagens Humanistdygn på Östergötlands museum.

Konstnären Hasti Radpour deltar i lördagens Humanistdygn på Östergötlands museum.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2022-09-15 17:00

Humanistdygnets historia sträcker sig en bit tillbaka i tiden. Förvisso icke till forntiden, det skrivs 1985 när första Humanistdygnet arrangeras. Det var också då som Tage Danielsson gjorde sitt sista publika framträdande innan han kort därefter avled.

undefined
Tage Danielsson gjorde sitt sista publika framträdande vid det första Humanistdygnet 1985.

Tanken bakom dygnet – som också varit en dag, gått tillbaka till ett dygn och nu 2022, kallas dygn, men är en dag – är att vara en plats för utbyte och intag av spännande idéer, samtal, tankar och diskussioner om högt och lågt och allt däremellan. Med fokus på humaniora.

– Namnet är känt, åtminstone bland lite äldre Linköpingsbor och därför ville vi behålla det. Förhoppningen är att det arrangeras igen om två år och vem vet, då kanske det finns mer resurser och vi har andra förhållande som sträcker sig över ett dygn. Vi får se, säger Anna Bäcklin Lindén, kommunikatör på universitetsförvaltningen, som arbetat med arrangemanget.

Tanken från början var ett arrangemang vartannat år, men så har det inte blivit. Långa tider har det legat nere. Senaste gången var alltså 2013, men planen var ett arrangemang 2020. Men det blev, som så mycket annat, inställt på grund av corona. 

undefined
Konstnären Hasti Radpour deltar i lördagens Humanistdygn på Östergötlands museum.

Bakom årets Humanistdygn står Filosofiska fakulteten vid Linköpings universitet, tillsammans med LiU Humanities, Östergötlands museum och Linköpings kommun. För finansieringen står Humaniststiftelsen som är en fond under Westman-Wernerska stiftelsen.

Det är en storstilad comeback med många programpunkter, men de är korta och arrangörerna utlovar både skratt, tårar, kunskap och, icke minst nya tankar.

– Vi har också fyra panelsamtal som är lite längre och har lite olika teman. De ska bli spännande, säger Anna Bäcklin Lindén, 

I programmet återfinns kändisar som skådespelaren Cecilia Frode och Kalle Lind, känd för många genom sin podd Snedtänkt. Men också en rad forskare, författare och konstnärer. Linköpings guideklubb genomför två turer i bildningens spår i Linköping.

undefined
Kalle Lind, känd för podden Snedtänkt, podden som tar upp sådant som andra inte pratar om, kommer till årets upplaga av Humanistdygnet på Östergötlands museum.

En av programpunkterna är utdelningen av kommunens Tage Danielsson pris. Men vem som får priset är ännu så länge superhemligt.

Arrangemanget hålls på lördag på Östergötlands museum och är gratis.

Kuriosa, av det svartare slaget, är att det var under Humanistdygnet 1996, som det som då kallades Stifts- och landsbiblioteket till stora delar förstördes i en anlagd brand.

Lördagens program finns på humanistdygnet.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!