Kris för blåsmusiken: "Barn ser aldrig blåsinstrument"

Alltför få barn lär sig spela blåsinstrument. "Problemet är att blåsinstrument syns väldigt sällan", säger Lennart Johansson, projektledare för Svensk blåsmusikfestival i Linköping.

Blåsmusiken är i fara. Lennart Johansson (bilden till höger) som är projektledare för Svensk blåsmusikfestival i Linköping är bekymrad för tillväxten.

Blåsmusiken är i fara. Lennart Johansson (bilden till höger) som är projektledare för Svensk blåsmusikfestival i Linköping är bekymrad för tillväxten.

Foto: Hedda Themner / Privat

Linköping2021-02-23 20:00

En lång rad musikprofiler slår larm i ett upprop, som TT berättade om på måndagen. Hälften av landets orkestrar har svårt att hitta nya medlemmar som kan spela tuba eller trombon, och samtliga orkestrar rapporterar en brist på musiker som behärskar oboe eller fagott. 

"När inte alla stämmor kan fyllas leder det i värsta fall till att fritidsorkestrar måste lägga ned sin verksamhet. För de professionella orkestrarna innebär musikerbristen att musiker måste rekryteras från utlandet. Om denna trend ska kunna vändas behövs nationell samordning", står det i uppropet, som bland annat undertecknats av Östgötamusikens vd Peter Wilgotsson. 

– I Östergötland är det lite bättre än i resten av landet, säger Lennart Johansson. 

Här finns Östgötamusiken som spelar 200 konserter i skolorna varje år, och blåsmusikfestivalen som fyller Linköpings gator och torg med musik en helg i september. Men Lennart Johansson pekar på hur blåsinstrument syns allt mer sällan på tv: 

– Förr fanns det en orkester med både stråkar och blås som ackompanjerade artisterna i Melodifestivalen, nu är allt förinspelat. I "På spåret" var det förut ett husband, Augustifamiljen, som hade tre blåsare.

– Blåsinstrument behöver synas mycket mer, tycker Lennart Johansson, som själv har spelat i Mjölby stadsmusikkår. 

Han berättar också att höstens blåsmusikfestival i Linköping ska genomföras som vanligt. Planeringen pågår.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!