Kreugers fiffel blir spex

De som drabbades av Ivar Kreugers bedrägerier lär ha önskat att allt var ett skämt. Nu blir finanskraschen i alla fall ett spex.

Skojarna. Lars Ödkvist, Mats Zettergren och Hans Sjögren har ett spex ihop.

Skojarna. Lars Ödkvist, Mats Zettergren och Hans Sjögren har ett spex ihop.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2016-10-11 06:00

– Ivar Kreuger var genial på många sätt, han uppfann A- och B-aktier och introducerade armerad betong i Sverige. Mycket av det han gjorde var helt nytt. Samtidigt var han ju en svindlare, säger Hans Sjögren, professor i ekonomisk historia vid Linköpings universitet.

Han skrev sin doktorsavhandling om 1920- och 1930-talets finansvärld och kan ämnet Ivar Kreuger utan och innan. Idén att finansmannens öde kunde bli ett spex uppstod för fem år sedan och skrivarbetet har skett pö om pö, bitvis som ett grupparbete där Sjögrens sambo Heather Forsyth, regissören Mats Zettergren och hans sambo Petronella Norberg varit med.

I somras låg texten på rimmad vers färdig. I stort sett alla figurer har verklighetsbakgrund, från Kreugers kärlek Ingeborg Hässler och svenske statsministern Carl Gustaf Ekman, till den amerikanske presidenten Herbert Hoover som också påverkades av Kreugers affärer. Även tjuvarna Bildsköne Bengtsson och Tatuerade Johansson har funnits på riktigt.

– De härjade i trakten mellan Östergötland och Närke i början av 30-talet, säger Mats Zettergren.

– Det är så många stora karaktärer i den här historien att vi knappt behövde lägga till några påhittade, säger Hans Sjögren.

Är spexet enbart till för att roa, eller vill ni även berätta något mer?

– För min del, säger Mats Zettergren, så är jag ute efter att underhålla. Vi människor har ju lätt för att dra till med en nödlögn som sedan blir allt trassligare. Till slut är det omöjligt att bli fri ifrån den. Det är en klassisk mänsklig svaghet som det kan vara väldigt roligt att berätta om.

– Det är ju underhållning, säger Hans Sjögren, men det finns ändå en bildningskomponent. Spex utspelar sig oftast i historisk tid och man blir ju intresserad av den epoken, åtminstone har det varit så för mig. Liksom skönlitteratur står spex och väger mellan verklighet och totalt vansinne. Det finns en empiri – i det här fallet Kreuger och hans samtid – och en i bästa fall disciplinerad fantasi som ska vara helt skruvad och konstig, säger Hans Sjögren.

"Sol- och vårstickan" sätts upp av Jojachimspexet, en grupp vars tradition sträcker sig ända tillbaka till 1883 och Linköpings första originalspex "Skeninge möte". Med mer eller mindre jämna mellanrum har man hållit traditionen vid liv sedan dess.

– Det kan dröja sex–sju år mellan våra föreställningar, men när vi satsar så gör vi det för fullt, säger Hans Sjögren.

Tretton personer finns på scenen, men närmare 40 ingår i hela produktionen.

– Jag är väldigt nöjd med castingen, många är väldigt duktiga sångare. Det är ett hästjobb att lära sig allt utantill, inte minst för rollen som Ivar Kreuger, säger Hans Sjögren.

Veteranen i sällskapet är 81-årige Lars Ödkvist som gjorde sin scendebut i Lund 1958. "Sol- och vårstickan" är hans tjugonde spex, varav sju i Linköping. Nu spelar han servitör på ett kafé i Paris.

– En groggroll, som det heter i Lund. En liten insats på scenen, men den ger tillstånd att dricka grogg hela tiden, haha.

Alla tre understryker glädjen som finns i arbetet med föreställningarna.

– Att göra spex går in i ens system, dels att stå på scenen och framföra det, och dels hela kulturen runtomkring. Att producera något, att göra det bra och sedan få publikens gensvar – det finns ett enormt kamratskap i det, säger Lars Ödkvist.

Fotnot: I Lund har flera spex om Ivar Kreuger satts upp tidigare. De har ingen koppling till detta.

Spexet

"Sol- och vårstickan eller Ett fall för Ivar Kreuger" sätts upp av Jojachimspexet (en del av det akademiska ordenssällskapet SHT, grundat i Uppsala vid mitten av 1800-talet).

Enligt traditionen görs alla roller av män.

Musiken blandar 20-talsjazz och evergreens med ett stänk 70-talsprogg. Kapellmästare är Björn Hagvall.

Föreställningarna ges på Forumteatern i Linköping 15/10 och 16/10.

Mer info: https://billetto.se/events/148008

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!