Kontroversiell start för Karil

Karil börjar sin höstsäsong med flera utropstecken. Först ett stipendium och sedan dubbla föreställningar av kontroversiella "Scummanifestet".

Linköping2012-09-11 15:50

"En orädd representant för Riksteaterrörelsen" med en "aktiv, initiativrik styrelse" heter det bland annat i motiveringen till stipendiet på 10 000 kronor som tilldelas Karil från Hans Ullbergs fond. För en teaterförening som ständigt jobbar med knappa resurser kommer pengarna väl till pass. Lite lön för det ideella arbetet.

- Vi har inte bestämt vad vi ska göra med pengarna, men kanske blir det en inspirationsresa till Backa teater i Göteborg, säger Camilla Nilsson, som ingår i föreningens styrelse.

Karils höstsäsong går igång med flera föreställningar som har kvinnligt fokus. På onsdag visas "Losers", en monolog på en allmän toalett, där olika kvinnor släpper fram sina riktiga jag.

Efter det vrider Karil upp intensiteten några snäpp med "Scummanifestet", Valerie Solanas hårdföra uppgörelse med män, manlighet och patriarkatet, skriven i slutet av 60-talet. När föreställningen hade premiär på Turteatern i Stockholm förra hösten orsakade den å ena sidan en proteststorm, det förekom till och med mordhot, och å andra sidan fick den mycket beröm.

Camilla Nilsson har inte sett föreställningen själv, men menar att Solanas text har många bottnar.

Redan i titeln finns en dubbeltydighet, menar hon. Scum är en förkortning för "Society for cutting up men" som kan läsas bokstavligt, men också som en metafor för att ifrågasätta och undersöka män.

- Texten kan ju tolkas på flera sätt. Solanas hade själv varit prostituerad och jag ser manifestet som hennes revansch efter tusentals år av kvinnoförtryck, samtidigt som det innehåller satir. Vi uppmanar ju inte på något sätt kvinnor att döda män, säger Camilla Nilsson.

Om det blir bråkigt, vad gör ni då?

- Vi är ju alltid full styrka vid föreställningarna, men jag tror att de mest upprörda känslorna runt "Scummanifestet" har lagt sig nu. Vi tänker ju inte utsätta någon för fara. Vi räknar helt enkelt med att vår publik kan tänka själv, säger Camilla Nilsson.

Varför är föreställningen angelägen?

- Det är en viktig text, med en slags förankring i verkligheten. Den provocerar, och jag tror att det är viktigt att konfrontera tankarna och känslorna som den väcker, säger Camilla Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!