Kommunen visar sina nya konst

Passagen säger tack och hej till 2016 genom att som vanligt visa Linköpings kommuns konstinköp från det gångna året.

"Porträtt 1", akrylmålning av Annika Svahnberg.

"Porträtt 1", akrylmålning av Annika Svahnberg.

Foto: Gustav Borg

Linköping2016-12-03 06:00

57 verk av 23 män och 25 kvinnor. 20 av de 48 konstnärerna hör hemma i Östergötland. Så ser fördelningen ut bakom "Konsten att välja" som öppnar i dag, lördag, på kommunens konsthall Passagen. Efter utställningen placeras verken ut i kommunens lokaler efter de anställdas önskemål, men några har också öronmärkts för särskilda platser.

För andra året är det Mats Karlsson, intendent, som ansvarar för inköpen. Till största delen är det grafik som köpts in. Skulptur lyser med sin frånvaro.

– Många av bilderna går ut till arbetsplatser, och det finns en efterfrågan på grafik. Den håller också ett lägre pris, säger han.

Konsthallens chef, Lars-Ove Östensson, säger att man försöker få så mycket som möjligt för pengarna, men att det också är viktigt att välja rätt.

– När det gäller grafik så har det dykt upp många nya grafiska tekniker. Grafiktryck, som i princip är signerade affischer, tillhör de lite mer suspekta. När man trycker grafik på traditionellt sätt så tar tryckplåtarna slut efter ett tag, det begränsar upplagan, men med digital teknik kan man i princip trycka hur mycket som helst.

Har ni aktat er för "grafiktryck"?

– Svar ja. När man handlar till en konstsamling, som vi gör, så ska det vara kvalitet.

Säger det ni visar här något om konstens utveckling under 2016?

– Konstfältet är så enormt stort i dag att det är svårt. Det behöver nog gå 10 år innan man kan dra några slutsatser om det, säger Lars-Ove Östensson.

"Konsten att välja" har vernissage 3/12 kl 13. Visas till och med 15/1.

"Nature morte", papperskollage på MDF av Rebecka Bebben Andersson.
"Nature morte", papperskollage på MDF av Rebecka Bebben Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!