Komikern om huset i Ödeshög – och showen i Linköping

Han gjorde succé i förra säsongen av "Bäst i test" och i våras flyttade han till ett missionshus i Ödeshög. På torsdag kommer komikern Henrik Nyblom till Sagateatern och han vill bjuda in publiken i sitt experimentella sökande.

Henrik Nyblom är i full gång med sin renovering av missionshuset i Ödeshög som han köpte i våras.

Henrik Nyblom är i full gång med sin renovering av missionshuset i Ödeshög som han köpte i våras.

Foto: Lovisa Lindstrand

Linköping2023-09-27 19:00

Hej Henrik Nyblom, hur är läget?

– Det är bra. Det är full rulle som vanligt. Det är kaos och jag vet inte vad jag ska göra med mitt liv. 

Hur är det i huset i Ödeshög?

– Det är gött. Det är nog ett av de bästa valen jag gjort senaste fem åren. Lyxen att jag kan vara ute på vägarna hela tiden och sedan komma tillbaka och landa utan att känna att jag kommer tillbaka till något klaustrofobisk lägenhet i Stockholm och så ska man på något möte och prata om min karriäääär. Jag trivs jättebra. 50 procent ligger jag ner på marken och gråter, men de andra 50 procenten är bra.

Hur går det med renoveringen?

– Jag lär mig hela tiden, det är svinkul. Just nu är jag i en sorts filosofisk fas i det hela. Vad är en golvlist? Det är ju bara en jävla träbit och så får man för sig att det ska vara något mycket mer. Man går runt med en sådan rädsla för att man ska göra fel eller bli bedömd för det. Men just nu försöker jag komma in i friheten i det.

undefined
Det är ett färgstarkt hem Henrik Nyblom skapar sig i sydvästra Östergötland.

Har du hunnit bekanta dig med omgivningarna? Vad tycker du om Ödeshög?

– Jag gillar det svinmycket. Jag har pratat kanske tusen gånger mer med människorna här än i Stockholm. I Stockholm är det knappt att man hinner umgås med sina kompisar om man inte planerar in ett möte och ska spela in en podd. I Ödeshög stannar folk och pratar med en. Det är väldigt mysigt, jag gillar området med både Vadstena och Ödeshög som fan. Jag känner inget sug att sticka. 

– Men många av mina vänner fattar inte att jag har flyttat, det är knappt själv att jag fattar att jag har flyttat. Jag ser det som någon slags weird semester. Jag känner mig rotlös på ett skönt sätt. 

Du känner dig inte som en östgöte än?

– Nej har inte börjat med det, men jag kanske slänger in lite ”åh dä”.

undefined
I Ödeshög har Henrik Nyblom pratat tusen gånger mer med folk än vad han gjorde i Stockholm, berättar komikern.

Nu ska du gigga i Linköping, vad kan publiken förvänta sig?

– Oj nu är det att förvänta sig mycket nytt. Jag är i en sådan fas där jag har samlat på mig massor med tankar som jag gått runt och fnulat på. Man vill berätta det för en publik för att se om de sitter. Som i filmen Gladiator där Joaquin Phoenix sitter som någon sorts romarkejsare med tummen upp eller tummen ner.

– Men jag försöker också öppna upp hjärtat och vara så ärlig som möjligt på scenen. Den senaste tanken nu när det är så mycket med AI så försöker jag tänka: vad kan AI inte göra? Jag måste verkligen se hur långt jag kan tänja mer performancegränser i stand up. Så får publiken hejda mig. 

– Hela den här hösten är ett sorts experimentellt sökande som jag tror är väldigt viktigt. För annars står man och kör samma material som man har kört hela sitt liv som man vet fungerar. Jag försöker jaga stand up 2.0. Det låter jävligt skitnödigt, men det är väl någon slags jakt i att om jag ska fortsätta med det här så måste jag utvecklas.

undefined
Henrik Nyblom:"50 procent ligger jag ner på marken och gråter, men de andra 50 procenten är bra".

Om man såg Bäst i test och tyckte att du var rolig där, känner man igenom din humor i showen då?

– Det ska man nog definitivt göra. Jag kan skådespela, men jag är dålig på att skådespela mig själv. 

– Jag snackade med Markus Berggren om det. Fördelen med att få vara med i Bäst i test är att nu får man gå runt med en cylinderhatt utan att folk tänker att man är helt galen. Förut så ville man gå runt med det men man blev liksom inte godkänd. Jag kunde inte komma till ett möte med cylinderhatten på mig. Men nu kan jag göra det. Ens inre jag får komma ut, och det är väldigt skönt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!