Klassisk saga för välgörenhet

Två 17-åriga teatermakare jobbar just nu med att sätta upp "Flickan med tomteblossen" för att samla in pengar till Rädda barnen.

Johan Furuhjelm gör sitt största projekt hittills.

Johan Furuhjelm gör sitt största projekt hittills.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2018-12-28 10:00

Under hösten fick Jakob Graf en idé om att sätta upp en pjäs. Han kikade runt på Amatörteaterns riksförbunds hemsida och föll för Åsa Lindholms manus "Flickan med Tomteblossen", baserad på H.C Andersens klassiska saga "Flickan med svavelstickorna" från 1845. Han hörde av sig till sin kompis Johan Furuhjelm och frågade om han ville bli hans regipartner. Han sa ja och det blev dags att börja söka skådespelare.

– Vi är 14 stycken, med oss själva inräknade, i olika åldrar. Det finns väldigt mycket erfarenhet här vilket är helt fantastiskt, allt är ideellt också, säger Johan Furuhjelm som förutom att regissera också gör en mindre roll som tomte.

Pjäsen handlar om flickan Selma som har blivit ombedd att vara ute och sälja tomtebloss i den kalla nyårskvällen i en alldeles för tunn jacka. Hon fryser och ingen köper hennes tomtebloss. Under kvällen dyker ett flertal mer eller mindre bisarra karaktärer upp.

– Vi har gjort en del ändringar och flyttat runt lite bland scenerna. Scen 5 blev scen 3 och scen 7 togs bort och så vidare, säger Johan Furuhjelm.

Han har regisserat en del små grejer tidigare men det här är hans största projekt hittills.

– Det är kul! Det är mycket att hålla kolla på och jag har inte direkt någon större erfarenhet av att vara så ansvarig.

Huvudrollen Selma spelas av Amanda Kempe som har gått på teaterkurs i halva sitt 12-åriga liv. Tidigare har hon synts i "Vargbröder" och "Flugornas Herre" på Teaterns hus. Det här är hennes första huvudroll.

– Det är kul, men det är också jobbigt för jag gillar att spela karaktärer som är arga och det får jag inte vara här.

Att göra huvudrollen skiljer sig mycket från de biroller som hon är van vid.

– Här får man vara i centrum och man får mycket uppmärksamhet, och jag gillar att ha uppmärksamhet, säger Amanda Kempe.

Hittills har ensemblen repat tillsammans i 15 dagar. December är dock en svår månad att finna tid och lokal för så många personer så det är inte alltid som alla 14 är samlade samtidigt. När allt är övat och klart ska pjäsen sättas upp på Arbis i Linköping 5 och 6 januari och sen som skolföreställning 8 januari. Hälften av intäkterna skänks sedan till organisationen Rädda barnen.

– Det är ju superkul att få göra något för världen också, säger Johan Furuhjelm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!