Klart vilka som får smycka nya simhallen

Kultur- och fritidsnämnden har sagt ja till fyra förslag till konst till Linköpings nya simhall som ska stå klar hösten 2022.

Kristoffer Zetterstrands "Vågform" är ett verk i mosaik som ska placeras vid bubbelpoolen i den nya simhallen.

Kristoffer Zetterstrands "Vågform" är ett verk i mosaik som ska placeras vid bubbelpoolen i den nya simhallen.

Foto: Skiss: Kristoffer Zetterstrand

Linköping2020-10-22 16:50

Konsten i den nya simhallen finansieras enligt enprocent-regeln där kommunen ska avsätta 1 procent av byggkostnaderna vid nyproduktion till konstnärlig utsmyckning.

Arbetet med den konstnärliga gestaltningen leds av Linköping Offentlig Konst, en del av konsthallen Passagen.

Till det första och största uppdraget i de två etapperna av vilka verk som ska pryda den nya simhallen har konstnärer från hela landet fått lämna sina skisser.

– Det har varit väldigt roligt att konstatera att vi fått in så många och så intressanta förslag från många namnkunniga och erfarna konstnärer. Och de fyra vi har valt ut är verkligen namnkunniga, säger kommunens konstansvarige Lars-Ove Östensson.

undefined
"Vågsvall" heter det verk som konstnärerna Cecilia Aaro och Matilda Fahlsten ligger bakom och som kommer att placeras vid simhallens sommarentré.

Konstnärerna bakom de fyra förslag som vunnit samrådsgruppens gillande – och som i torsdags godkändes av kultur- och fritidsnämnden – är Kristoffer Zetterstrand, Clay Ketter, Carin Ellberg samt Cecilia Aaro och Matilda Fahlsten.

undefined
Carin Ellbergs hängskulptur "Vattenväxt" ska placeras vid den nya simhallens äventyrsbad.

Att samtliga vinnare har vatten och bad som tema märks på namnen. "Vågsvall", "Vågform" "Porlet" och "Vattenväxt" heter verken som ska synas vid simhallens huvudentré, sommarentré, bubbelpool och äventyrsbad.

undefined
I passagen mellan huvudentrén och publikentrén uppförs Clay Ketters väggbaserade verk "Porlet".

Ställer simhallsmiljön särskilda krav på konsten?

– Ja, det är en mycket speciell korrosiv miljö med vatten, fukt och med många människor som passerar. Det ställer höga krav på verkens hållbarhet, säger Lars-Ove Östensson.

I etapp två av simhallskonst-projektet kommer lokala och regionala konstnärer att få chansen att bidra med ytterligare cirka fem verk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!