Den 28 maj 1999 rånades Östgöta Enskilda Bank i Kisa i Östergötland av Tony Olsson (numera Byström), Andreas Axelsson och Jackie Arklöv. Under jakten på bankrånarna sköts den 42-årige polismannen Olle Borén och hans kollega Robert Karlström, 30 år, till döds på nära håll med sina egna tjänstevapen i Malexander.
Andreas Axelsson greps omgående när han sökte vård för sina skador och Jackie Arklöv greps i Stockholm några dagar senare. Tony Byström lyckades fly till Costa Rica, där han greps en vecka senare och utlämnades till Sverige.
I början av 2000 dömdes de alla till livstids fängelse av Linköpings tingsrätt. Senare erkände Arklöv att det var han som avlossat de dödliga skotten mot poliserna.
Andreas Axelsson släpptes ur fängelset i oktober 2022 och Tony Byström blev villkorligt frigiven i september 2023. Jackie Arklöv fick sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff på 41 år av tingsrätten. Men hovrätten rev i januari 2024 upp beslutet och avslog Arklövs ansökan om tidsbestämt straff.
Händelsen har berättats otaliga gånger genom dokumentärer, poddar och i nyhetsflöden. Nu ska hela händelseförloppet skildras ännu en gång i SVT:s "Kriminalarkivet" med krimjournalisten Lasse Lampers.
– Det kommer att vara sex avsnitt där vi börjar med rånet och går vidare med polismorden och jakten på gärningsmännen. Sedan fortsätter vi dokumentären med den efterföljande polisutredningen och rättsprocessen, säger Lasse Lampers.
Dokumentären utgår från TV-arkivet och den massiva bevakning som skedde den där dagen för 25 år sedan, men även lång tid efteråt.
– Det här följdes i TV redan från start och vi kan se att den första nyhetssändningen är klockan 16, någon timme efter rånet men före morden, säger Lampers.
SVT:s journalister var snabbt på plats den där dagen i maj, likaså Correns reportrar Fredrik Quist och Caspar Opitz samt fotograferna Mia Karlsvärd och Peter Jigerström. Några av dem är intervjuade i dokumentären.
– Vi pratar framför allt med fotograferna. De har tagit bilder tidigt på mordplatsen och vi är alltid intresserade av att höra mer om hur det var att komma dit och arbeta där.
Något som varit genomgående i serien är att fokus ligger mer på brottsoffren än på gärningspersonerna. Likaså den här gången då flera anhöriga till poliserna medverkar i dokumentären.
– Det vi reagerat på i det här fallet är att de anhöriga har varit väldigt framträdande genom hela perioden. Astrid Gladh, mamma till offret Robert Karlström, har engagerat sig mycket i kampen mot våld och har bland annat varit runt och föreläst för ungdomar.
Även Sara Borén Jedebäck, dotter till den mördade polisen Olle Borén, har skrivit en bok om sin pappa. Boken med titeln "Det hände en sak i Sverige igår" kom ut förra året.
– Så de har verkligen klivit fram och gett brottsoffer ett ansikte. Och det är värt att uppmärksamma på olika sätt i programmet, säger Lampers.
Vad är det som gör att den här händelsen är så unik?
– Dubbelmordet på poliserna och sättet som det gick till på. Det handlar om ingenting annat än rena avrättningar. Först blir de helt överrumplade och är i stort sett försvarslösa i första beskjutningen. Sedan själva avrättningen, det går nästan inte att formulera med ord. Det är så brutalt, så extremt och så onödigt.