Klara från Linköping har tillverkat årets Nyponpris

Nyponbuskar, nyponbuskar. Det var Winnerbäcks klassiska Linköpingshymn som inspirerade Klara Knutsson från Linköping när hon skapade årets Nyponpris.

Klara Knutsson kommer att vara på plats vid utdelningen av Nyponpriset.

Klara Knutsson kommer att vara på plats vid utdelningen av Nyponpriset.

Foto: Johan Linnander

Linköping2023-09-29 05:00

Nu är det dags igen. Linköpingssonen Lars Winnerbäck kommer till sin hemstad för att dela ut sitt kulturpris. Han bjuder också som vanligt på en minikonsert i Konsert och kongress.

Som traditionen bjuder så har också en östgötsk hantverkare fått uppgiften att skapa det fysiska priset. I år är det Klara Knutsson från Linköping som fick frågan och tackade ja.

– Jag blev jätteglad. Det känns verkligen som ett fint uppdrag, säger Klara Knutsson.

undefined
Nyponpriset 2023 är skapat av trä med tekniken intarsia.

I dag bor Klara i Stockholm där hon också har sin ateljé. Hon är född och uppvuxen i Örtomta utanför Linghem och bodde efter det i Ekkällan. Till gymnasiet flyttade familjen till Norrköping där hon pluggade bild och form på De Geergymnasiet. 

Efter studenten lämnade hon Östergötland för att fortsätta med sina hantverksstudier.

– Jag har gått på Malmstens här i Stockholm som är en möbelsnickeriutbildning. Det är faktiskt en del av Linköpings universitet, så det är lite roligt. Men den ligger på Lidingö. Så jag började plugga på Liu trots allt, säger hon och skrattar.

undefined
Klara Knutsson kommer från Linköping men bor och arbetar numera i Stockholm.

Det är i år ett nypon i trä som vinnaren av kulturpriset kommer att få ta med sig hem. Klara jobbar med intarsia, en väldigt gammal teknik där man jobbar med inläggningar i trä. Sedan lite mer än ett år tillbaka har hon hantverket som sitt heltidsjobb.

– Materialet är faner som är tunna sjok av trä. De är en halv millimeter tjocka ungefär. Sedan använder jag en figursåg och sågar ut bitar. Lite som att lägga pussel egentligen. Fast jag tillverkar pusslet allt eftersom.

Hon tror att många tänker på gamla 1700-talsmöbler med dekorativa blommor när man hör intarsia. Tekniken ser likadan ut, fast Klara gör olika typer av motiv på uppdrag från både privatpersoner och företag. På hennes hemsida finns vad som nästan ser ut att vara ett fotografi av en familj, men som Klara skapat i trä.

– Det var en bröllopspresent som jag fick i uppdrag att göra. Jag jobbar en hel del med sådant. Det är väldigt roligt att få ett foto att utgå ifrån, det är en kul utmaning. I just ett porträtt så blir det så viktigt med nyanser och träslag, det blir ganska känsligt och det gäller att man väljer rätt bit på rätt plats.

Själva Nyponpriset är dock inget porträtt. När Klara fick uppgiften började hon med att kika på vad tidigare hantverkare gjort när de skapat Nyponpriset.

– Men sedan tänkte jag på att det kommer ju av den kända textraden "Nyponbuskar, nyponbuskar, hela vägen nyponbuskar.", så jag ville göra en nyponbuske snarare än ett nypon. Jag tycker också väldigt mycket om att göra rosor och olika former av blommor och växter. Så jag passade på att göra ett litet bredare utsnitt för att få med mer av nyponbusken helt enkelt.

undefined
Nyponen och roserna är skapade i färgat trä.

Det är alltså en tavla med en nyponbuske som vinnaren kommer att få ta med sig hem. Och även om hela busken får vara med i år så är det de röda bären som sticker ut med sin alarmerande färg.

– Det kändes viktigt att nyponen ändå fick vara i fokus. De är i färgat trä medan det mesta av det andra i bilden är ofärgat.

Klara Knutsson kommer att vara med på dagens prisutdelning och hon själv kommer att få lämna över priset till vinnaren. Utdelningen börjar 17.00 i Garden i Konsert och kongress och det kostar ingenting att delta. Utöver Lars Winnerbäck så kommer också den lokala artisten Agnes Matsdotter spela under kvällen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!