Jiray testar kebabsås i hela landet: "Linköpingssåsen är unik"

Norrköpingskillen och sociala medier-profilen Jiray Seropian har begett sig ut i landet för att hitta den allra bästa kebabsåsen. I det senaste avsnittet av serien "Kebabspotting" besöker han Linköping, som har en unik sås som inte går att hitta någon annanstans i landet.
– I princip alla jag mött tycker att såsen från hemstaden är den allra bästa, säger han.

Se när Jiray Seropian besöker Linköping i jakt på den bästa kebabsåsen.

Foto: Kebabspotting

Linköping2024-12-15 20:00

Jiray Seropian är uppvuxen i Norrköping men har även tillbringat mycket tid i Linköping. Genom sitt stora matintresse har han byggt upp restaurangen Meat on a stick och idag har kedjan tre restauranger i Stockholm.

– Jag driver också kontot Kebabspotting där jag reser jorden runt för att leta upp världens bästa street-food, säger Jiray.

Hans senaste projekt är en serie på Youtube där tittarna får hänga med på en resa genom Sverige för att hitta landets bästa kebabsås.

– Vi började uppe i Jukkasjärvi och tog oss hela vägen ner till Malmö. Det blev ett större projekt än vad jag trodde och det har tagit nästan ett halvår att spela in, berättar han. 

Tanken är att belysa fenomenet som han menar berör väldigt många människor.

– Jag är helt övertygad om att just kebabsåsen berör så många människor för det är något man fäst sig vid sedan barnsben. Såsen är nostalgisk för många och när man äter den sås man är uppvuxen med skapar det mycket feelgood-känslor.

Han har träffat massor av människor runt om i landet för att prata kebabsås och de flesta har samma svar frågan om vilken sås som är den godaste.

– 99 procent tycker att den såsen man är uppvuxen med är den bästa. Man tar strid för "sin egen" sås och känner att den är bäst, och alla andra är sämst. Det är en enormt patriotisk kultur när det kommer till kebabsås.

Jiray är uppvuxen med Norrköpings kebabsås och i det fjärde avsnittet av serien beger han sig till hemstaden. När han besöker pizzerian han ätit på som ung syns det tydligt att även han blir nostalgisk.

– Det är verkligen något speciellt med den såsen som känns som hemma. Man vet att det alltid "hits home".

undefined
"Smak är subjektivt så det är alltid svårt att avgöra men jag ska försöka få ihop någon slags topplista. Det mest intressanta är egentligen hur det skiljer sig från stad till stad", säger Jiray Seropian.

Under avsnittet besöker han även Linköping, där han tillbringat mycket tid som ung och testat många av stadens restauranger. Här är Simons Rosteri och Bageri först ut där han testar en kebabpizza. Ett inte helt oväntat besök, då han är kusin med ägaren Simon Seropian.

Efter Simon's drar han vidare till Kebab Baren där det serveras en "Chicagosås", något som är speciellt för just Linköping.

– Jag tyckte om såsen på Kebab Baren. Linköping är det enda stället i hela Sverige där jag stött på den här Chicagosåsen. Den rosa-aktiga såsen är väldigt unik för Linköping, den finns inte ens i Norrköping, säger Jiray.

Vilken är den bästa kebabsåsen i Linköping skulle du säga?

– Det vet jag inte om jag vill svara på. Det kan bli ett jäkla liv då tror jag. Under den här sås-resan har jag valt att lägga recensenten åt sidan och göra det mer dokumentärt och belysa hur det ser ut i landet. 

Jag förstår. Då vill du heller inte svara på om Norrköping eller Linköping har bäst kebabsås?

– Den kan jag inte ge ett rätt svar på, det blir inte bra. Jag är diplomatisk och säger att båda har sin charm, säger han och skrattar.

Vi såg en video från kebabrestaurangen Cok Najs på Platensgatan som var lite missnöjda med att du inte kom och testade deras sås, har du sett det? 

– Ja, jag såg det men deras klipp bet inte på mig. Jag har ätit där flera gånger och har redan recenserat deras mat.

undefined
Välkända krogprofilen Simon Seropian och Jiray Seropian är kusiner.

På egna restaurangen Meat on a stick serverar Jiray många olika såser, men den traditionella kebabsåsen finns inte på menyn.

– Kebabsåsen är egentligen en "fulsås". Man slänger ihop lite majonnäs, lite gräddfil, några kryddor och kanske en klick ketchup. Det är ingen gastronomisk upplevelse och det är ingen raketforskning bakom kebabsåsen om man säger så. Man får tycka vad man vill om det. Men många gillar det, så är det. 

Finns det några måsten eller förbud när det kommer till kebabsås eller är det fritt fram att göra hur som helst?

– Man kan ju slänga på vad som helst egentligen och kalla det för kebabsås. Slänger du på en sås på en kebab så blir det helt enkelt en kebabsås. Jag personligen tycker det är trevligt med två såser – en som är lite fetare och krämigare och en med lite hetta så det blir en kombination. Det brukar komplettera varandra bra.

Vad är det märkligaste du stött på under din kebabsås-resa genom landet? 

– Jag har varit med om det mesta. Allt från att det som kallas stark sås egentligen är en tacosås från Santa Maria utan någon hetta alls, till brunsås eller räksallad i kebaben. Jag vet inte riktigt om det går hem hos mig, men det är klart att de ska ha plus för att de är unika.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!