Vedugnen Àr det varma hjÀrtat i bageriet pÄ slÀtten

NÀr Karin tröttnade pÄ sitt kontorsjobb bestÀmde hon sig för att bli bagare. Nu, elva Är senare, Àr BostÀllets vedugnsbageri ett utflyktsmÄl pÄ slÀtten.

BostÀllet ligger mitt ute pÄ slÀtten och för att ta sig dit behöver man Äka bil. Bussarna gÄr sÀllan och krÀver en promenad pÄ grusvÀgen. Men mÄnga cyklister stannar till för en fika, berÀttar Karin Lorin.

BostÀllet ligger mitt ute pÄ slÀtten och för att ta sig dit behöver man Äka bil. Bussarna gÄr sÀllan och krÀver en promenad pÄ grusvÀgen. Men mÄnga cyklister stannar till för en fika, berÀttar Karin Lorin.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2022-04-23 08:00

Mitt i den gamla ladan stÄr vedugnen. Bullar och bröd Äker in i vÀrmen och kommer ut brunbrÀnda. Doften av nybakat sprider sig. Karin Lorin förbereder dagens bakverk, men hon vet aldrig riktigt hur mycket som kommer gÄ Ät. Det fÄr hon gissa sig till.

Vedugnen Àr hjÀrtat i bageriet. Redan dagen innan har Karin eldat i den för att fÄ upp temperaturen. Sedan fÄr den stÄ över natten, och morgonen efter Àr den 300 grader varm.

undefined
Karin satsade direkt pÄ en stor ugn. Hon ville inte göra hela bygget och sedan kÀnna att den var för liten.

– Vi eldar nĂ€r vi har stĂ€ngt pĂ„ eftermiddagen. Vi har björkved som brinner i ungefĂ€r tvĂ„ timmar. Sedan stĂ€nger vi spjĂ€llen sĂ„ vĂ€rmen stannar kvar. Om man Ă€r bortbjuden pĂ„ kvĂ€llen sĂ„ krĂ€ver det lite planering, berĂ€ttar Karin.

Under dagen faller temperaturen, och ibland kan vÀrmen bli lite dÄlig framÄt eftermiddagen.

– DĂ„ gĂ„r det nĂ€stan inte att baka bröd. De blir platta och trĂ„kiga. DĂ„ fĂ„r vi baka smĂ„kakor och bullar i stĂ€llet.

undefined
Nu nÀr sommarsÀsongen snart drar igÄng kommer det bakas mÄnga bullar i vedugnen.

För elva Är sedan tröttnade Karin pÄ att ha ett kontorsjobb. PÄ gÄrden dÀr de bor fanns en stor och gammal lada som fungerade som skrÀpförrÄd. Tanken vÀcktes om att starta nÄgot eget. Karin har alltid tyckt om att baka, och tog semester för att kunna gÄ kurser och göra praktik i bagerier.

Hantverket föll henne i smaken. Karin och hennes man började renovera ladan till ett bageri och café. Bygget var klart i juni, men under hela sommaren var Karin tvungen att brÀnna in ugnen och elda den torr. Hösten 2011 var de Àntligen klara för att öppna.

undefined
Det Àr svÄrt att veta hur mycket bröd som behöver bakas varje dag och Karin fÄr gissa lite hur mÄnga gÀster som kommer.

– Jag kommer ihĂ„g nĂ€r jag skulle göra första degarna och öppna hĂ€r. Min bror tyckte att jag skulle baka massor bröd ifall det skulle komma mycket folk. DĂ„ kĂ€nde jag "oj klarar jag det hĂ€r". Det kom jĂ€ttemycket folk och jag sĂ„lde Ă€ven bröden som jag hade brĂ€nt den dagen, sĂ€ger Karin och skrattar.

Sedan dess har det rullat pÄ och Karin bakar bröd i mÀngder. Men mÄnga gÀster kommer ocksÄ för att fika eller Àta lunch ute i trÀdgÄrden. Karin gör allt hon kan för att fÄ det sÄ mysigt som möjligt i caféet. Det Àr ett intensivt jobb och ibland rÀcker inte tiden till som hon hade önskat.

undefined
Runt ladan finns mycket blommor, som ibland plockas in och pryder borden.

– Nu pĂ„ morgonen hĂ€mtade jag lite blommor och stĂ€llde i vaser. SĂ„dant önskar jag att jag hade mer tid för. Jag gör det jag mĂ„ste och som Ă€r viktigt, piffet hinns inte alltid med. Det kan komma en recension pĂ„ nĂ€tet om att vi har sĂ„ fina blommor i trĂ€dgĂ„rden och borde stĂ€lla in dem pĂ„ borden. Som att jag inte tĂ€nkt pĂ„ det. SĂ„dant kan vara lite jobbigt.

undefined
Sara Wrede gör praktik pÄ BostÀllet. Hon trivs och tycker att det Àr roligt att lÀra sig allt i bageriet.

Det kan vara en fördel att bo nÀra sitt jobb, Karins pendlingavstÄnd Àr vÀl en sÄdÀr 50 meter gÄng. Men det finns ocksÄ nackdelar med att alltid se ladan frÄn fönstret dÀr hemma.

– Även nĂ€r jag Ă€r ledig har jag full koll pĂ„ hur mĂ„nga bilar det Ă€r pĂ„ parkeringen, och jag hör hur mĂ„nga som kör upp. Det Ă€r lite svĂ„rt att slĂ€ppa jobbet. Det Ă€r inte att jag inte litar pĂ„ de anstĂ€llda. Det Ă€r mer att jag undrar om de har jĂ€ttemycket att göra och att det Ă€r kĂ€mpigt för dem. Men de fĂ„r ringa om det krisar.

undefined
Karin vet inte riktigt nÀr ladan byggdes, men gammal Àr den. Tidigare har det bott djur dÀr inne.

Fanny Ericsson jobbar som bagare pĂ„ BostĂ€llet. Hon var dĂ€r och fikade med sin familj för snart fem Ă„r sedan och kĂ€nde att dĂ€r ville hon jobba. 

– Jag var vĂ€ldigt nyfiken pĂ„ att baka frĂ„n grunden. Tidigare i yrket sĂ„ hade jag mest anvĂ€nt halvfabrikat och jag ville ifrĂ„n det. Jag hade inte bakat surdeg innan heller, sĂ„ det har jag lĂ€rt mig av Karin. 

undefined
Fanny Ericsson tycker att det roligaste med jobbet Àr variationen, kunderna och de fina rÄvarorna.

Karin jobbar med nÀrproducerade varor som Àr i sÀsong. Nu lÀngtar hon lite extra efter nyodlade grönsaker till soppan de serverar till lunchen och fÀrska bÀr till bakverken. De har en del i frysen, men fÀrska jordgubbar Àr svÄrslaget. Ibland gör hon dock smÄ avsteg.

– Vi har fuskat i vĂ„r med lite avokado frĂ„n en Linköpingskille som har en gĂ„rd i Spanien och importerar. SĂ„ vi har köpt lite ekologisk avokado genom Rekoringen. Men annars ska det vara det som Ă€r i sĂ€song, dĂ€rför blir det mycket rotfruktssoppa, sĂ€ger Karin och skrattar.

undefined
Caféet Àr inrett med en blandning av möbler och porslin. Mycket har Karin köpt pÄ loppisar. Det Àr svÄrt att hitta tvÄ likadana muggar till kaffet.

Förra veckan plockade de ramslök. Den hĂ€r veckan hĂ€mtade de champinjoner i Normlösa till soppan. Men hon kan sakna exotiska frukter, det Ă€r svĂ„rt att odla passionsfrukt i Östergötland. Ibland blir det Ă€ven ett avsteg för en mousse. Men hon gillar ocksĂ„ utmaningen i att anvĂ€nda lokala varor.

Som tur Àr nÀrmar sig odlingssÀsongen med stormsteg. Just nu vÀntar Karin ivrigt pÄ en viss gröda som tittar upp i trÀdgÄrden med sina stora blad.

– Rabarbern hĂ„ller pĂ„ att komma upp, sĂ„ vi kanske kan baka med den till helgen, sĂ€ger Karin.

– Vi hĂ„ller tummarna för det, fyller Fanny i.

undefined
Bröden blir lite ljusa i dag tycker Karin. Det Àr svÄrt att fÄ exakt samma utseende pÄ dem nÀr man jobbar med en sÄ stor vedugn.
Den lokala matkulturen

I den hÀr serien gör vi nedslag hos personer i vÄrt omrÄde som jobbar med mat.

Det kan vara allt ifrÄn en engagerad bagare, en restaurang med ett unikt koncept eller en lokal producent av en spÀnnande rÄvara.

Finns det nÄgot kring den lokala matkulturen som du skulle vilja lÀsa mer om? Tipsa oss gÀrna pÄ kultur@corren.se, eller pÄ vÄr Instagram correnkulturochnoje.

Karta: BostÀllets vedugnsbageri
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!